Słodzik u osób otyłych zwiększa ryzyko cukrzycy

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   06-06-2016, 13:22

Słodzik u osób otyłych zwiększa ryzyko cukrzycy

Mimo iż słodziki zawierają dużo mniej kalorii niż cukry pochodzenia naturalnego, nie powinny być polecane osobom otyłym, bo mogą zaburzać metabolizm glukozy w organizmie, co prowadzi do jej nietolerancji oraz rozwoju cukrzycy - dowodzą naukowcy z Kanady.

O wynikach swoich badań naukowcy z York University w Toronto poinformowali na łamach czasopisma "Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism" (źródło: http://dx.doi.org/10.1139/apnm-2015-0675).

W badaniu pod kierunkiem prof. Jennifer Kuk wzięło udział 2856 dorosłych Amerykanów. Uczestników poproszono, aby przez 24 godziny zapisywali wszystkie spożywane pokarmy i napoje. Następnie, na podstawie zebranych danych, podzielono ich na trzy grupy: osoby korzystające ze sztucznych substancji słodzących (aspartam, sacharyna) oraz używające cukrów pochodzenia naturalnego (sacharozy, fruktozy) w dużych lub małych ilościach.

W kolejnym etapie badania oceniano ryzyko zachorowania uczestników na cukrzycę. Wyznaczano je na podstawie doustnego testu obciążenia glukozą (tzw. krzywej cukrowej), który pozwala zmierzyć zdolność organizmu do zarządzania poziomem glukozy we krwi (szybkość wydzielenia insuliny i wchłaniania glukozy do tkanek).

Okazało się, że osoby korzystające na co dzień ze sztucznych substancji słodzących, zwłaszcza aspartamu, mają gorsze parametry zarządzania glukozą niż te, które nie używają słodzików w ogóle.

- Powszechne jest myślenie, że sztuczne słodziki pomagają schudnąć osobom cierpiącym na otyłość, ponieważ w porównaniu do cukrów naturalnych dostarczają bardzo niewielkiej ilości kalorii. Okazuje się jednak, że mogą mieć bardzo negatywne skutki dla zdrowia - ostrzega autorka badania.

Specjalistka wyjaśnia, że w przypadku nadwagi i otyłości utrata masy ciała wiąże się z bardzo wyraźną poprawą stanu zdrowia. Dlatego wszelkie czynniki i produkty, które mogą ją ułatwić, są bardzo pożądane. - Słodziki doskonale wpisują się w ten trend. Nie są trawione przez nasz organizm, prawie nie dostarczają kalorii. Jednak ostatnie badania na zwierzętach sugerują, że bardzo źle wpływają na nasze bakterie jelitowe, co może powodować negatywne skutki zdrowotne - mówi Kuk.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH