Słuch ma wpływ na doznania kulinarne

FARMAKOTERAPIA

Autor: rmf.fm/ rynekaptek.pl   16-03-2016, 14:41

Słuch ma wpływ na doznania kulinarne

Naukowcy z Brigham Young University i Colorado State University przekonują na łamach czasopisma Food Quality and Preference, że zmysł słuchu silnie wpływa na nasze kulinarne doznania.

Na przykład dzięki "odgłosom chrupania" szybciej czujemy się nasyceni i jemy w sumie mniej.

Jak przekonuje profesor Gina Mohr z CSU, dźwięk to zapomniany bodziec smaku. Gdyby ludzie bardziej się na dźwięku skoncentrowali, nie zagłuszali go odgłosem telewizora, radia a już na pewno zdjęli słuchawki z uszu - jedliby mniej - informuje rmf24.fm.

Naukowcy przeprowadzili serię eksperymentów, które pokazały między innymi, że uczestnicy spotkania, którzy głośno słuchali na słuchawkach muzyki zjadali przeciętnie po 4 precle, podczas, gdy ci, którzy słuchali cicho, średnio po 2,75. Efekt nie wydaje się wielki, ale jeśli takie zwyczaje rozciągniemy na tydzień, miesiąc, rok, różnica stanie się istotna.

 

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH