Śmieciowe jedzenie zawiera szkodliwe ftalany

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   21-04-2016, 14:16

Śmieciowe jedzenie zawiera szkodliwe ftalany

Osoby spożywające duże ilości żywności typu fast food są narażone na działanie szkodliwych dla zdrowia związków chemicznych - ftalanów. Do takich wniosków doszli naukowcy z Waszyngtonu, a wyniki swoich badań opublikowali na łamach pisma „Environmental Health Perspectives”.

- Poziom ftalanów w organizmach ludzi, którzy regularnie jedzą fast foody, jest nawet o 40 proc. wyższy niż u pozostałej części populacji. Budzi to w nas duży niepokój, ponieważ ftalany są odpowiedzialne za rozwój wielu poważnych problemów zdrowotnych u dzieci i dorosłych - mówi prof. Ami Zota z Milken Institute School of Public Health działającego przy Uniwersytecie Jerzego Waszyngtona (USA), główna autorka badania.

Ftalany to powszechnie stosowane w przemyśle chemicznym sole i estry kwasu ftalowego. Najczęściej wykorzystuje się je do produkcji farb, lakierów, żywic i laminatów, ale też do wyrobu opakowań produktów spożywczych i kosmetycznych. Często stosuje się je do tworzenia tacek i pojemników, w których sprzedawane są, przechowywane i transportowane popularne fast foody, a także do tworzenia elementów linii produkcyjnych w miejscach serwujących "szybkie jedzenie".

- Tymczasem udowodniono, że związki te mogą łatwo przenikać z opakowań do żywności. Szczególnie wysokie ich stężenie znajduje się właśnie w żywności wysoko przetworzonej - podkreśla Zota.

Profesor wraz ze swoim zespołem zebrała dane od blisko 9 tysięcy osób. Uczestnikom zadano szczegółowe pytania dotyczące ich diety w ciągu ostatnich 24 godzin, w tym konsumpcji żywności typu fast food. Pobrano od nich także próbki moczu, które naukowcy przebadali pod kątem obecności produktów rozpadu dwóch konkretnych ftalanów: DEHP i DINP.

Okazało się, że im więcej fast foodów spożywali uczestnicy badania, tym wyższa była ich ekspozycja na ftalany. - Osoby, które zjadły najwięcej tego typu pokarmów, miały w moczu o 23,8 proc. wyższe stężenie produktów rozpadu DEHP oraz o blisko 40 proc. wyższy poziom metabolitów DINP w porównaniu do ludzi, którzy w przeciągu ostatniej doby przed badaniem unikali fast foodów - opowiada prof. Zota.

Naukowcy odkryli również, że najistotniejszymi "nośnikami" ftalanów były produkty zbożowe oraz mięsne. Jak mówi kierowniczka badania, produktami zbożowymi, które szczególnie silnie magazynowały w sobie szkodliwe substancje, były np. spody do pizzy, ciastka, chlebki typu pita, burrito oraz potrawy z ryżu i makaronu.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.