Stanowisko Endokrynologów ws. nowej formy leku Euthyrox N

FARMAKOTERAPIA

Autor: ptendo.org.pl/rynekaptek.pl   06-09-2019, 11:02

Stanowisko Endokrynologów ws. nowej formy leku Euthyrox N PTE wskauzje, że wskazania terapeutyczne leku pozostały niezmienione (Fot. Archiwum)

Grupa ekspertów związana z Polskim Towarzystwem Endokrynologicznym wspomagana przez eksperta w dziedzinie farmakologii klinicznej opublikowała stanowisko dotyczące wprowadzenia nowego składu leku Euthyrox.

Jak dalej wyjaśniają, zawężenie limitu specyfikacji dla substancji czynnej było konsekwencją wymogów organów ds. zdrowia w sprawie ograniczenia do minimum wahań zawartości substancji czynnej w lekach zawierających lewotyroksynę.

- W przeprowadzonych badaniach potwierdzono równoważność biologiczną obu preparatów Euthyrox N, co oznacza, że po podaniu obu form leku u pacjentów, osiągane są porównywalne stężenia substancji czynnej w organizmie. Substancja czynna zawarta w leku pozostała niezmieniona. Profil działań niepożądanych produktu o nowym składzie odpowiada profilowi działań niepożądanych poprzedniego produktu. Po analizie zgłoszonych działań niepożądanych między innymi we Francji, Szwajcarii, Turcji i Niemiec nie stwierdzono nowych i dotychczas nieoczekiwanych działań niepożądanych, które byłyby związane ze stosowaniem leku o nowym składzie. Dla wyraźnego odróżnienia nowego preparatu od dotychczasowego przygotowano zupełnie inne pod względem kolorystycznym opakowania produktu o nowym składzie - podaje PTE.

Ocenia, że ta zmiana powinna doprowadzić do optymalizacji leczenia, zwłaszcza u kobiet w ciąży i dzieci oraz w innych grupach wysokiego ryzyka, u których szczególne znaczenie ma jak najbardziej dokładne, indywidualne ustalenie stężenia hormonów tarczycy w organizmie.

Więcej: ptendo.org.pl

Drogi Użytkowniku!