Stewia kontrowersyjna, ale bezpieczna

FARMAKOTERAPIA

Autor: rynekspozywczy.pl/rynekaptek.pl   28-04-2015, 11:15

Stewia kontrowersyjna, ale bezpieczna Produkty zawierające substancję pochodzące ze stewii dostępne są w wielu aptekach (fot. http://commons.wikimedia.org)

Unia Europejska orzekła w 2011 roku, że spożywanie substancji pochodzących ze stewii jest bezpieczne. Mimo tego stewia, jak wszystko, co nowe, wciąż budzi kontrowersje

W internecie krążą pogłoski, że białe formy słodzików ze stewii, np. tabletki czy proszek, są niezdrowe. Jest to jednak mitem. Zarówno suszone liście, jak i słodziki zawierają naturalne glikozydy, różnią się jednak właściwościami i sposobem produkcji. Biały proszek niepołączony z żadnym nośnikiem to ekstrakt samych glikozydów stewiolowych pozyskany z liści. Ekstrakt jest słodszy od suszonych liści, a połączony z dobrym nośnikiem, nie ma gorzkiego posmaku stewii. Słodziki mają też dużo bardziej uniwersalne zastosowanie, w przeciwieństwie do liści, mogą być używane i do wypieków, i do potraw płynnych, i do napojów.

– Trudno jest operować substancją 300 razy słodszą od cukru, szczególnie jeśli są to ilości o objętości łyżeczki do herbaty. Dlatego producenci opracowują takie formuły, jak stewia w kryształkach 1:1 lub 1:10, której dodaje się tyle samo co cukru lub dziesięć razy mniej. To bardzo ułatwia stosowanie słodzika – mówi Beata Straszewska ze Stewiarnia.pl.

Więcej: portalspożywczy.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH