Syntetyczny cukier zwalczy superbakterie?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   22-07-2015, 10:21

Syntetyczny cukier zwalczy superbakterie? Naukowcy twierdzą, że cukier może okazać się skutecznym "lekiem" na superbakterie

Zdaniem australijskich ekspertów syntetyczny cukier może być skutecznym środkiem przeciwko odpornym na zwykłe antybiotyki ,,superbakteriom".


O wynikach swoich badań informują na łamach "Nature Communications".

Jak wyjaśnia kierujący międzynarodową grupą naukowców prof. Matt Cooper z australijskiego University of Queensland, bakteriom bardzo trudno się uodpornić na antybiotyki oparte na zmodyfikowanej wersji ich własnych cukrów.

Błony komórkowe bakterii przypominają (strukturą) ścianę murowanego budynku - spoiwem dla poszczególnych ,,cegieł" są cukrowe polimery." Dodatek zmodyfikowanego cukru sprawia, że ,,zaprawa" przestaje trzymać, błona komórkowa się rozpada i bakteria ginie.

Także niektóre wcześniej stosowane antybiotyki - jak penicylina czy wankomycyna - działały niszcząco na błonę komórkową, jednak tym razem chodzi o blokowanie samego procesu łączenia elementów ściany komórkowej.

Współpracujący z biotechnologiczną firmą Alchemia naukowcy przebadali setki wersji syntetycznych cukrów, by znaleźć takie, które zabijają bakterie, ale nie są toksyczne dla ludzkich komórek.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH