Syntetyczny cukier zwalczy superbakterie?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   22-07-2015, 10:21

Syntetyczny cukier zwalczy superbakterie? Naukowcy twierdzą, że cukier może okazać się skutecznym "lekiem" na superbakterie

Zdaniem australijskich ekspertów syntetyczny cukier może być skutecznym środkiem przeciwko odpornym na zwykłe antybiotyki ,,superbakteriom".


O wynikach swoich badań informują na łamach "Nature Communications".

Jak wyjaśnia kierujący międzynarodową grupą naukowców prof. Matt Cooper z australijskiego University of Queensland, bakteriom bardzo trudno się uodpornić na antybiotyki oparte na zmodyfikowanej wersji ich własnych cukrów.

Błony komórkowe bakterii przypominają (strukturą) ścianę murowanego budynku - spoiwem dla poszczególnych ,,cegieł" są cukrowe polimery." Dodatek zmodyfikowanego cukru sprawia, że ,,zaprawa" przestaje trzymać, błona komórkowa się rozpada i bakteria ginie.

Także niektóre wcześniej stosowane antybiotyki - jak penicylina czy wankomycyna - działały niszcząco na błonę komórkową, jednak tym razem chodzi o blokowanie samego procesu łączenia elementów ściany komórkowej.

Współpracujący z biotechnologiczną firmą Alchemia naukowcy przebadali setki wersji syntetycznych cukrów, by znaleźć takie, które zabijają bakterie, ale nie są toksyczne dla ludzkich komórek.

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH