Triclosan zawarty w płynie do naczyń powoduje antybiotykooporność

FARMAKOTERAPIA

Autor: Sputnik/rynekaptek.pl   07-07-2017, 13:19

Triclosan zawarty w płynie do naczyń powoduje antybiotykooporność Mydła antybakteryjne i płyny do naczyń powodują pojawienie się bakterii antybiotykoopornych

Uczeni z University of Birmingham i Norwich Research Park odkryli, że za sprawą obecnego w płynach do mycia naczyń triclosanu pojawiły się nowe szczepy bakterii, które są odporne na antybiotyki.

Naukowcy swoje badania opublikowali w Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Triclosan jest środkiem grzybobójczym i bakteriostatycznym. Jest używany najczęściej w płynach do mycia naczyń, antybakteryjnych mydłach, dezodorantach, pastach do zębów, kosmetykach, tkaninach antybakteryjnych, plastikach i innych produktach. Wykorzystuje się go w higienie szpitalnej. Mutacja zmienia DNA w komórce bakterii, przez co rozwija się odporność bakterii na silne antybiotyki chinolony.

Uczeni uważają, że codzienne sięganie po środki czystości zawierające triclosan może doprowadzić do zwiększonej oporności na chinolony. Podkreślają też, że zwykłe mydło nie ustępuje pod względem skuteczności środkom czystości zawierającym triclosan.

Więcej: pl.sputniknews.com

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH