Truskawka na cukrzycę

FARMAKOTERAPIA

Autor: onet,pl, dziennik.pl/rynekaptek.pl   04-07-2011, 11:34

Truskawka na cukrzycę

Naukowcy potwierdzają - jedzenie truskawek wspomaga pracę mózgu i pomaga zapobiegać powikłaniom przy cukrzycy.

Wszystko dzięki dobroczynnemu działaniu fizetyny, flawonoidowi zawartemu w owocach. Jak dowodzą badania przeprowadzone przez naukowców z Salk Institute For Biological Science w kalifornijskim San Diego, fizetyna pomaga w regeneracji komórek nerwowych mózgu odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie pamięci.

Jedzenie truskawek pozwala także zminimalizować powikłania towarzyszące cukrzycy.
Uczeni zaobserwowali, że fizetyna zmniejsza obrzęk nerek związany z nefropatią cukrzycową w cukrzycy typu 1, zwanej dziecięcą.

Badania prowadzone na myszach potwierdziły również, że włączenie truskawek do diety gryzoni zmniejsza ryzyko wystąpienia retinopatii cukrzycowej, czyli zwyrodnienia siatkówki oka, oraz neuropatii, czyli upośledzenia układu nerwowego, u diabetyków najczęściej objawiającej się drętwieniem rąk i nóg.

Zachowanie podobnych efektów u ludzi jak u laboratoryjnych myszy wymagałoby zjadania przynajmniej 37 truskawek dziennie – informuje dziennik.pl.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH