UK: omijajcie jedzenie faszerowane antybiotykami

FARMAKOTERAPIA

Autor: polishexpress.co.uk/ rynekaptek.pl   11-04-2016, 09:13

UK: omijajcie jedzenie faszerowane antybiotykami

45 proc. antybiotyków używanych rocznie w Wielkiej Brytanii konsumują zwierzęta hodowlane. Te zwierzęta trafiają potem na stoły ludzi.

Niedawno list otwarty w sprawie ograniczenia użycia antybiotyków w hodowli wystosowali inwestorzy największych spółek giełdowych. Adresatem pisma są przedstawiciele sieci fast-food i pubów - informuje polishexpress.co.uk.

Aviva Investors, Strathclyde Pension Fund and Coller Capital to jedne z największych funduszy inwestycyjnych na brytyjskiej giełdzie. Ich członkowie są zaniepokojeni najnowszymi raportami Światowej Organizacji Zdrowia, mówiącymi o tym, że niedługo możemy wkroczyć w erę post-antybiotykową.

Public Health England brytyjskiego ministerstwa zdrowia opublikowało statystyki, z których wynika, że rośnie liczba pacjentów zgłaszających się do szpitali z zakażeniem bakterią campylobacter odpornych na działanie niwelującego ją antybiotyku. W 2005 odsetek chorych, którzy nie zareagowali na antybiotyk wynosił 30 proc., a w 2015 już 48.

- Nagłośnienie problemu przez media oraz zwiększanie się świadomości społecznej przełoży się na spadki sprzedaży oraz lojalności konsumenckiej. Zwłaszcza tę ostatnią kwestię na uwadze powinni mieć właściciele restauracji typu fast-food, których klienci bez trudu mogą zmienić przyzwyczajenia znajdując dogodniejszą alternatywę – przestrzegają inwestorzy, autorzy listu.

Więcej: www.polishexpress.co.uk

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH