Urozmaicone potrawy zmniejszają ryzyko otyłości

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   09-07-2015, 08:16

Urozmaicone potrawy zmniejszają ryzyko otyłości

Amerykańscy badacze dowodzą, iż smakosze ważą mniej i są zdrowsi niż żywieniowi tradycjonaliści.

Zespół badaczy z ośrodka Food and Brand Lab, działającego przy Cornell University w USA, przeprowadził sondaż wśród 502 amerykańskich kobiet.

Wykazał on, że osoby, w których jadłospisie pojawiało się najwięcej niezwykłych potraw - np: seitana, języków wołowych, kimchi, polenty potraw z królika - były zdrowsze, bardziej aktywne fizycznie oraz bardziej świadome tego, które pokarmy są zdrowe, a które niekoniecznie, w porównaniu do ludzi jedzących „tradycyjnie”.

- To ważne badanie, szczególnie dla osób na różnego rodzaju dietach, gdyż dowodzi, że uważne jedzenie, otwartość na eksperymenty kulinarne i na nowe smaki, może bardzo wspomóc utratę wagi i lub jej utrzymanie na upragnionym poziomie. I to bez poczucia straty czy bycia ograniczanym, co często towarzyszy dietom. Dotyczy to zwłaszcza kobiet - mówi jeden z autorów badania dr Brian Wansink.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH