USA: naukowcy zidentyfikowali pokarmy kształtujące mikrobiom jelitowy

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   17-01-2020, 15:02

USA: naukowcy zidentyfikowali pokarmy kształtujące mikrobiom jelitowy Naukowcy wyróżnili 28 produktów o działaniu antybakteryjnym, które stymulowały powstawanie fagów (Fot. Archiwum)

Niektóre produkty spożywcze stymulują produkcję bakteriofagów, które eliminują z układu pokarmowego szkodliwe bakterie. W ten sposób pomagają regulować skład flory bakteryjnej jelit i zapobiegać chorobom.

Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego San Diego (USA) zidentyfikowali pokarmy pozwalające na kształtowanie mikrobiomu jelitowego poprzez uruchamianie replikacji bakteriofagów - wirusów atakujących wybrane bakterie. Wyróżnili 28 produktów o działaniu antybakteryjnym, które stymulowały powstawanie fagów, a wśród nich: propolis, lukrecję, stewię, aspartam, oregano, cynamon, goździki, tabasco, granat, rabarbar, mącznicę lekarską i ekstrakt z miodli indyjskiej (neem).

Zauważyli, że produkty te skłaniają fagi do namnażania się w zainfekowanych komórkach bakteryjnych, co prowadzi do ich unicestwienia. Uwolnione do otoczenia fagi atakowały kolejne bakterie tego samego gatunku.

- Zidentyfikowaliśmy też pokarmy, które hamują produkcję fagów i mogłyby być wykorzystane do kontroli patogenicznych wirusów - zaznacza Lance Boling, jeden z autorów pracy.

W ramach badania specjaliści obserwowali, jak poszczególne składniki spożywcze wpływają na populacje pospolitych bakterii przewodu pokarmowego typu Bacteroidetes i Firmicutes, do których należą zarówno szkodliwe, jak i korzystne dla zdrowia szczepy.

- Wykazaliśmy, że ludzki mikrobiom jelitowy można kształtować dzięki zwyczajnym składnikom spożywczym. Zdolność do zabijania określonych bakterii, bez wpływania na pozostałe, czyni te składniki bardzo interesującymi - komentuje inny badacz Forest Rohwer.

W najbliższym czasie naukowcy planują zgłębić mechanizmy molekularne, dzięki którym pokarmy pobudzają produkcję bakteriofagów. Będą również dalej szukać składników o podobnych właściwościach.

Wyniki badania są istotne ze względu na to, że bakterie przewodu pokarmowego oddziałują na wiele procesów zachodzących w organizmie. Pomagają regulować metabolizm, masę ciała, nastroje czy funkcje poznawcze. Mogą przyczyniać się do podtrzymywania stanu zapalnego, który sprzyja rozwojowi raka, cukrzycy i szeregu chorób autoimmunologicznych.

Badacze przestrzegają jednak, że nadmierne spożywanie produktów o działaniu antybakteryjnym może prowadzić - tak jak zażywanie antybiotyków - do zubożenia flory bakteryjnej jelit. Podkreślają, iż należy najpierw dobrze zrozumieć ich wpływ na organizm, a dopiero wtedy wykorzystać je do leczenia lub zapobiegania przypadłościom związanym z brakiem równowagi w jelitach i ogólnej promocji zdrowia.

O badaniu można przeczytać na łamach czasopisma "Gut Microbes".

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH