Warzywa i owoce chronią przed zawałem

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   14-10-2011, 13:30

Osoby szczególnie narażone na choroby serca mogą obniżyć ryzyko jedząc dużo surowych warzyw i owoców - wynika z badań opublikowanych na łamach pisma "Plos Medicine". 

Badania kierowane przez prof. Sonię Anand z McMaster University (Kanada) objęły ponad 27 000 osób z Europy, południowej Azji, Chin, krajów arabskich i Ameryki Łacińskiej. Jak się okazało, codzienne spożywanie pięciu lub więcej porcji warzyw i owoców może zneutralizować zagrożenie dla serca związane z wadliwą wersją fragmentu DNA o nazwie 9p21 w chromosomie 9.

Choć 9p21 nie zawiera genów, niektóre występujące w nim polimorfizmy pojedynczego nukleotydu wiążą się z częstszym występowaniem tętniaka aorty, tętniaka wewnątrzczaszkowego, choroby niedokrwiennej serca i zawału. Nieprawidłowy fragment DNA ma zdaniem specjalistów co piąta osoba wywodząca się z Europy. Dzięki bogatej w warzywa i owoce diecie, osoby obciążone genetycznie chorowały na serce tak samo często jak te, których 9p21 był prawidłowy.
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH