Weganie zagrożeni niedoborem m.in. witamin B12 i D

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP Nauka/rynekaptek.pl   18-03-2016, 13:38

Weganie zagrożeni niedoborem m.in. witamin B12 i D Dieta wegańska sprzyja niedoborom witamin: B12, D oraz wapnia, żelaza i kwasów omega-3

Osoby stosujące wegańską dietę powinny zadbać o podaż produktów bogatych w witaminę B12 i D, wapń, żelazo oraz kwasy z grupy omega-3. Niedobory wymienionych składników odżywczych są bardzo częste podczas stosowania diety roślinnej.

Naukowcy z Mayo Clinic z Arizonie postanowili przyjrzeć się, na jakie niedobory odżywcze narażeni są wegania. Wyniki ich analizy ukazały się w najnowszym numerze czasopisma „Journal of the American Osteopathic Association”.

- Według sondażu Gallupa z 2012 r. 2 proc. populacji Stanów Zjednoczonych stosuje dietę wegańską, czyli opartą wyłącznie na pokarmach roślinnych i wykluczającą wszelkie produkty odzwierzęce - mówi dr Heather Fields, główna autorka badania.

Dodaje też że z uwagi na fakt, iż popularność tego sposobu żywienia rośnie bardzo szybko, badacze postanowili przeprowadzić analizę najnowszej literatury specjalistycznej, aby sprawdzić, czy i jakie niedobory grożą weganom najbardziej, i ewentualnie doradzić im, na co zwrócić większą uwagę podczas komponowania swojego jadłospisu.

Okazało się, że najczęstszymi i najbardziej niepokojącymi niedoborami składników odżywczych wśród wegan są niedobory witaminy B12, żelaza, wapnia, witaminy D i kwasów omega-3.

Przyczyną niedoboru większości z tych substancji jest nie tyle sam weganizm, co źle skomponowana dieta.

Warto to podkreślać i edukować osoby będące na diecie roślinnej, gdyż są to substancje bardzo ważne dla organizmu. Ich braki mogą mieć wpływ na rozwój zaburzeń neurologicznych, niedokrwistości, osłabienie wytrzymałości kości i na inne problemy zdrowotne. 

Jak dodaje dr Fields, przeprowadzona analiza pokazała, że wbrew powszechnemu przekonaniu, weganie nie mają problemów z niedostatecznym spożyciem białka i aminokwasów.

Badaczka podkreśla, że uzyskane przez jej zespół wyniki pozwalają stwierdzić z całą pewnością, że dobrze zaplanowana i zbilansowana dieta roślinna jest wystarczająca dla utrzymania organizmu w dobrej formie i zachowania pełni zdrowia. Odpowiednie jej zaplanowanie wymaga jednak trochę nauki i doświadczenia.

Zdaniem Fields, należałoby objąć programami szkoleniowymi m.in.lekarzy pierwszego kontaktu i innych pracowników ochrony zdrowia, aby potrafili odpowiednio monitorować pacjentów na diecie wegańskiej.

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH