Węglowodany pomogły w ewolucji ludzkiego mózgu

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   21-08-2015, 14:14

Węglowodany pomogły w ewolucji ludzkiego mózgu

Węglowodany przyczyniły się do rozwoju mózgu naszych odległych przodków – informują naukowcy na łamach pisma „Quarterly Review of Biology”.

Jedna z największych zagadek ewolucji człowieka dotyczy czynników, jakie wpłynęły na ewolucję naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że w gwałtownym rozwoju ludzkiego mózgu w ciągu ostatniego miliona lat istotną rolę odegrały węglowodany, a przede wszystkim skrobia.

Spożycie mięsa mogło zadziałać stymulująco w początkowej fazie ewolucji, jednak później kluczowe okazały się przetwarzane termicznie produkty zawierające skrobię oraz geny amylazy zawartej w ślinie, dzięki której rozkładana była skrobia.

Powszechnie akceptuje się teorię, że w rozwoju ludzkiego mózgu w czasie ostatnich trzech mln lat istotną rolę odegrała zmiana diety. Naukowcy skupiali się na takich czynnikach, jak zwiększone spożycie mięsa i termiczne przetwarzanie pokarmów.

Wyniki najnowszych badań sugerują, że w ciągu ostatniego miliona lat ważną rolę w rozwoju mózgu odegrała również skrobia. Badania prowadzone były pod kierunkiem dr Karen Hardy z University of Chicago, której zespół zestawił dane archeologiczne, antropologiczne, genetyczne, fizjologiczne i anatomiczne.

Zdaniem badaczy, rozwój mózgu chronologicznie współwystępował z ewolucją wariantów genów odpowiedzialnych za enzym amylazę obecny w ślinie, a także z pojawieniem się umiejętności kontrolowania ognia.

Geny zawiadujące amylazą w ślinie występują u człowieka w większej liczbie kopii niż u naczelnych. Sprawia to, że więcej amylazy powstaje, przez co wzrasta możliwość trawienia skrobi.

Mózg zużywa do 25 proc. energii całego organizmu i do 60 proc. glukozy z krwi, której najbardziej wydajnym źródłem jest dieta bogata w węglowodany.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.