WHO: bardzo gorące napoje mogą sprzyjać rakowi przełyku

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP Nauka w Polsce/rynekaptek.pl   15-06-2016, 12:44

WHO: bardzo gorące napoje mogą sprzyjać rakowi przełyku Kawa nie jest rakotwórcza, ale napoje o temperaturze powyżej 65 stopni, już tak

Picie napojów o temperaturze 65 stopni i wyższej może powodować raka przełyku - informuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Informację przekazał Reuters.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Nowotworami (IARC), będąca agendą WHO, do niedawna oceniała kawę jako "potencjalny kancerogen" czyli substancję mogącą powodować nowotwory. Kawie przyznano nawet kategorię 2B- podobnie jak chloroformowi czy ołowiowi.

Jednak w ogłoszonym w środę, 15 czerwca, raporcie IARC stwierdza, że nie ma jednoznacznych dowodów wskazujących na kancerogenne działanie kawy.

Jednocześnie z badań naukowych wynika potencjalna szkodliwość spożywania wszelkich gorących płynów: wody, kawy, herbaty czy zupy - o temperaturze równej lub wyższej 65 stopniom Celsjusza. Pod wpływem wysokiej temperatury może się bowiem rozwijać rak przełyku - informuje IARC.

Ale uwaga, ci sami eksperci z IARC w ubiegłym roku wywołali sensację ogłaszając, że raka mogą powodować wędliny. Tym razem swoje wnioski z badań przedstawili po przeanalizowaniu ponad 1000 badań naukowych dotyczących zarówno ludzi, jak i zwierząt.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH