Wspólna przyczyna wrzodów żołądka i choroby Parkinsona?

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   26-05-2011, 09:00

Bakteria odpowiedzialna za rozwój choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy może zwiększać ryzyko choroby Parkinsona - poinformowali amerykańscy naukowcy podczas spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Mikrobiologicznego.

Jak informuje serwis BBC News, bakteria Helicobacter pylori może odgrywać istotną rolę w rozwoju choroby u osób starszych. Sugerują to badania przeprowadzone na myszach. Sześć miesięcy po zakażeniu bakterią gryzonie w wieku, który w przełożeniu na wiek człowieka wynosi około 55 - 65 lat, zaczęły przejawiać objawy choroby Parkinsona, jak zaburzenia ruchowe czy obniżenie poziomu dopaminy w mózgu.

Dr Traci Testerman z Louisiana State University uważa, że istnieje duże prawdopodobieństwo, że bakteria ta działa podobnie na organizm ludzki, powodując produkcję związków chemicznych, które są toksyczne dla mózgu.

Zdaniem badaczki, H.pylori jest w stanie "przywłaszczać" sobie zgromadzony w organizmie cholesterol i poddawać go modyfikacji chemicznej, w wyniku czego powstaje nowy związek. Okazuje się, że twór ten do złudzenia przypomina toksynę, którą znaleziono w nasionach sagowca i której przypisuje się wywoływanie objawów choroby Parkinsona wśród mieszkańców mikronezyjskiej wyspy Guam.

"Działanie bakterii było o wiele silniejsze u starszych myszy, co świadczy o tym, że starzenie się, podobnie jak u ludzi, zwiększa podatność gryzoni na zmiany związane z parkinsonizmem" - zauważa dr Testerman. "Wyeliminowanie H.pylori w późnym stadium choroby Parkinsona nie jest już w stanie przynieść znaczącej poprawy, gdyż niektóre komórki nerwowe są niszczone zanim jeszcze pojawiają się pierwsze objawy, a wraz z postępowaniem choroby ginie ich coraz więcej. Te neurony już się nie odbudują".

Dr Kieran Breen z organizacji Parkinson's UK podkreśla, że wnioski te należy traktować z pewną dozą ostrożności, gdyż dawki bakterii, które serwowano badanym myszom były stosunkowo wysokie. Wcześniejsze testy wykazały, że bakterie mogą ograniczać absorpcję jednego z leków stosowanych u chorych, jednak nie ma jeszcze silnych dowodów, jakoby H.pylori rzeczywiście przyczyniała się do rozwoju parkinsonizmu
Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH