Zamiennik tłuszczu kobiecego mleka opracowała Polka

FARMAKOTERAPIA

Autor: PAP/rynekaptek.pl   05-11-2015, 11:31

Zamiennik tłuszczu kobiecego mleka opracowała Polka Naturalny zamiennik mleka matki jest opracowany, ale wymaga obniżenia kosztów

Zdrowy zamiennik tłuszczu mleka kobiecego opracowała polska badaczka. Może zastąpić on stosowane do tej pory, ale niedoskonałe, składniki odżywek dla niemowląt. Na razie produkcja zamiennika jest dość droga, dlatego autorka szuka firm zainteresowanych wdrożeniem.

- Natura dała nam najlepsze pożywienie dla niemowląt. Jest nim oczywiście mleko matki, dlatego jestem zwolenniczką długiego karmienia dzieci matczynym mlekiem. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by dzieci były karmione wyłącznie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia, a jeśli jest taka możliwość karmienie powinno być kontynuowane przez okres dwóch lat. Jednak wiadomo, że nie zawsze naturalne karmienie jest możliwe - powiedziała PAP dr Joanna Bryś ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Bryś badała odżywki stosowane u niemowląt i przyczyny ich działań niepożądanych. Okazało się, że główną z przyczyn jest nieodpowiedni rodzaj tłuszczu zawartego w mlekach modyfikowanych. Rozpoczęła pracę nad uzyskaniem naturalnego zamiennika tłuszczu mleka matki, który byłby jednym ze składników odżywek dla niemowląt.

Do wytworzenia naturalnego zamiennika wykorzystała tłuszcz i mleka krowiego i smalec. Skład tych tłuszczów i ich struktura są najbardziej zbliżone do tłuszczu mleka kobiecego. Drugim elementem, którego użyła, były m.in. kwasy tłuszczowe z olejów z ogórecznika, oleju lnianego z wiesiołka. Oleje te zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodzin Omega-6 i Omega-3.

Naukowcy jako bazy swojego zamiennika użyli tłuszczu mleka krowiego i smalcu. Charakteryzują się one bowiem podobnym rozmieszczeniem kwasów w cząsteczce, a więc podobną strawnością.

- Na ich niekorzyść działa jednak to, że nie zawierają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Te zapewniliśmy, dołączając do naszej bazy kwasy tłuszczowe z olejów. Za pomocą naturalnego enzymu, przyłączaliśmy je w określone pozycje cząsteczki tłuszczu - wyjaśniła rozmówczyni PAP.

Jedyną, ale ważną wadą wynalazku jest jego duży koszt. Naukowcy będą starali się go obniżyć.

 

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH