Żywność pozbawiona kalorii? Naukowcy nad tym pracują

FARMAKOTERAPIA

Autor: TVP Info/ rynekaptek.pl   30-10-2015, 14:36

Żywność pozbawiona kalorii? Naukowcy nad tym pracują

Naukowcy pracują nad stworzeniem żywności pozbawionej kalorii. Niebawem bez względu na ilość spożytego jedzenia nie będziemy tyć.

Chemicy zajmujący się inżynierią mikrostruktur pracują nad stworzeniem spożywczego odpowiednika tłuszczu, który miałby podobny wygląd i smak, ale nie zawierał zbyt dużo kalorii. Mógłby w tym pomóc tzw. płynny żel, którego właściwości są podobne do emulsji stosowanych w procesie produkcji żywności.

Taki żel mógłby zastąpić tłuszcz w margarynie lub majonezie - tłumaczą uczeni z Centrum Inżynierii Formulacji na Uniwersytecie Birmingham w Wielkiej Brytanii - informuje TVP Info.

Dzięki zastosowaniu płynnych żeli będzie można produkować niskokaloryczną żywności, która będzie smaczna i pozbawiona kalorycznego tłuszczu - zapewniają.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH