• Komentowany tekst
  • Komentarze
  • dante 2012-02-02 16:30:03
    Masz racje Mała Mi kasa bedzie w okolicach 7 lutego.. tak w funduszu powiedzieli... czyli zwlekaja ile mozna, bo co im szkodzi przelewy robić jak wszystko jest już uzgodnione...?
    inna sprawa że pojawia sie błąd systemowy przy niektórych pozycjach w szablonie, mimo ze wszystkie numerki, EANy i inne duperele zgadzaja się( wina oczywiscie funduszu bo to w ich systemie jest błąd, ktory dana pozycje na recepcie odrzuca, pomniejszajac tym samym kwotę refundacji)widać fundusz juz kombinuje żeby nie płacic aptekom całej refundacji...ale może uda sie go jakos rozwiązac, a jak nie to bedą pierwsze pozwy sądowe...
  • Mała Mi 2012-02-02 07:50:39
    hmmm możemy się zachwycać krasoustym Preziem NFZ -wiesz to pismo z pieczątkami w kratce oddziału....uuuu tak więc przewiduje,że kwiatków wszelkich maści czeka nas jescze sporo.Chociaż może przyjdzie walec i posprząta?W sumie sama jestem bliska żeby dwururkę po dziadku odkurzyć i ruszyć....na dziki oczywiście....:)))
  • kasia 2012-02-01 23:02:48
    hehehe dobrą masz pamięć:) ale to bylo w kontekscie chyba braku pracy dla mgr i chyba mowilam ze w malopolsce jest masakrycznie duzo aptek i i tak duze bezrobocie wsrod mgr .
    Nie no prawda jest taka ze burdel jest przez ustawe ale nie mniejszy niz byl przedtem - tylko na innym poziomie. Niestety nam sie najbardziej oberwało w tym wszystkim ...
    Tak czy siak nic nam nie pozostaje jak wierzyc w to ze ktos to wszystko w koncu posprzata bo przeciez wszystko kiedys sie zaczyna i konczy... No bo co kurde jeszcze mozemy zrobic :)
  • Mała Mi 2012-02-01 21:32:12
    hmmm ustawa zmienia porządek rzeczy w tym konkretnym względzie , nieszczęśliwie dla mnie i w związku z tym chociażby jest beeee-inni sa szczęsliwi a ja nie.W większości 31?Większości wszystkich? Kraków jakoś mi sie tak skojarzył pisałaś cos kiedys o farmaceutach w mieście z corocznym wysypem nowych i CMUJ? chyba,że cos mi się śniło.... a co akcentu :)))no może trochę:)))
  • kasia 2012-02-01 20:32:47
    No dobrze ale ja puscilam 20 stycznia a dopiero 25 bylo full zatwierdzone i i tak dostalam kase 31. Chodzilo mi o Twoje wyliczenia bo niby tak mialo byc ze po zlozeniu papierow 14 dni a defakto u wiekszosci bylo 31styczen/1luty bez wzgledu na to kiedy zlozyli.
    Nie wiem jak w Krakowie ale chyba na śląskiej pisal ktos z Krakowa ze tez dostal - a co ja mowie z akcentem krakowskim ze napisalas wy w tym Krakowie?:P
    A puentujac bo temat sie zaczął jak zwykle od tego ze ustawa refundacyjna jest bee bo NFZ nie wyplaca kasy na czas to odpowiedzialam ze to nie kwestia ustawy bo jak widac niektorzy dostali kase przed czasem...
  • Mała Mi 2012-02-01 20:09:55
    Kasiu czego nie rozumiesz?Że nie z mojej winy nie mogłam papieru złożyć bo portal po pierwsze nie działał i generował szablony błędne,które nawet jeśli złożone to trzeba było składać kolejne poprawne?I dopiero ,pomimo złożenia w pełni poprawnego XML, po tygodniu mogłam wydrukować wersje papierowe?I teraz od momentu zapieczatkowania w NFZ liczymy 14 dni bo jak do tej pory nikt pieniedzy u nas nie zobaczył?Widać bardziej szczęśliwyście w tym Krakowie.U nas kasa będzie ok 7.Tak to jest na czas-zgodnie z prawem.....A dziś wysyłałam XMLe i też oczywiście 0 odrzuconych a teraz czekamy na przetworzenie danych przez NFZ i wygenerowanie szablonu....jak wszystko pójdzie jak po maśle to będą do 5-ciu dni roboczych-zgodnie z prawem....wrrrrr
  • kasia 2012-02-01 19:16:42
    Mala Mi nie rozumiem - to nie dostalas kasy na czas? Ja dzis puscilam refundacje i wszystko poszlo jak po maśle. Wczesnijesza refundacje puscilam 20 i dostalam 31 wiec wczesniej niz 14 dni.
    Dante no masz racje - ale sama refundacja czyli pieniadze ktore aptekarze pozyczaja panstwu na kredyt nieoprocentowany i do tego jeszcze chca nam cokolwiek zabierac to dopiero paranoja ...
  • Mała Mi 2012-02-01 18:28:32
    xml wysłany 17,01-bo dopiero się 17 dało.odpowiedź 18-ok ale szablon poprawny portal wygenerował dopiero 24,01 i teraz licz 14 dni .......to nam się nic nie skróciło he he.....wcześniej wysyłałam 16 rano, odp tego samego dnia i najpóźniej 1 przelew.teraz......NFZ nas uczy pokory.wszystko w majestacie prawa.
  • dante 2012-02-01 11:56:41
    Pewnie masz racje i zależy to od regionu Polski oraz umiejetności urzedasów w NFZ.. ale troche to chore ze do dzis nie ma refundacji za pierwszy okres rozliczeniowy a mamy juz luty... nie wiem jak jest w innych regionach, może lepiej a może gorzej.. ale to jest śmieszne i żenujące, że trzeba czekać pomimo weryfikacji recept przez fundusz.... aż 5 dni roboczych( w praktyce tydzien) na ich decyzje dotyczaca kwoty refundacji, żeby kwote refundacji uzgodnić, co jest oczywiste przecież, bo jak weryfikacja przebiegła pomyślnie to po co sa te uzgodnienia?.. a potem kolejne 14 dni ma fundusz na przelanie pieniedzy o ile zgodzisz sie na ich warunki, bo jak bedziesz kolejne korekty termin zaplaty przeciagaja.. wiec nawet miesiac mozesz czekac na zwrot refundacji... ciekawe czy hurtownie tak laskawie beda czekac na zapłate za leki( choc lepiej płacić od razu gotowka, choc wiekszość bierze jak wiadomo na kreche i oni moga miec spore problemu juz niedługo) i pracownicy na pensje?
  • kasia 2012-02-01 10:53:51
    Bo to nie chodzi o to ze obroty spadly w sieciowkach czy wzrosły w rodzinnych. Nie ma na to reguły. Chodzi o to ze obroty spadły tym aptekom ktore bawiły sie w przyciaganie klientów na groszówki - ja np znam taka apteke rodzinna ktora robila obroty dzienne milion a teraz robi 100 tys.
    Dante a skad masz takie informacje ze wydluzyli okres zwrotu kasy z NFZ? Ja puscilam refundacje 20 stycznia a 31 juz mialam kase na koncie wiec chyba sie termin skrócił ? Albo moze roznie w roznych wojewodztwach ale to tez nie wina ustawy refundacyjnej ze panstwo zatrudnia niedorobionych pracownikow w niektorych wojewodztwach
  • dante 2012-02-01 10:20:23
    To na pewno ia jest.?:).. tylko pod innym nikiem bo jak sie takie banialuki pisało(pisze) to czasem wstyd sie do tego przyznać...
  • Kolo 2012-02-01 10:02:19
    Farmaceuta nadawałby się do Mam Talent. Wszedłby i powiedział: Dzień dobry, teraz zaprezentuję farmaceutę cieszącego się z ustawy refundacyjnej. A na to Chylińska ze łzami w oczach: Myślałam, że to niemożliwe... Muszę Ci to powiedzieć... Jesteś ku...a zajebisty. Przechodzisz!

Niestety przed finałem okazałoby się, że z farmacją to ten Farmaceuta ma tyle wspólnego co pingwin z sokowirówką. No ludzie, jaki farmaceuta się cieszy z tego, że sprzedaż leków spada i pieje nad geniuszem ustawy, po której wszyscy jeżdżą niezależnie od sieciowości czy rodzinności?
  • dante 2012-02-01 09:07:11
    Do Farmaceuty... ludzie zrobili zapasy w grudniu wiec nic w tym dziwnego nie ma ze spadła sprzedaż leków refundowanych na początku stycznia...aptekom rodzinnym rez spadła wiec nie ma z czego cieszyć się...a trzeba smucić bo nie wiem czy zauważyłęś ale sa marże głodowe na sporo popularnych leków, wiec apteki bez kapitału beda mialy trudności zeby normalnie funkcjonować i miec pełny asortyment... tym bardziej ze wydłużył się okres po którym NFZ zwróci Ci za leki refundowane, a to dla wielu aptek jest bardzo niekorzystne bo w ich płynność finansową uderza...
  • Mała Mi 2012-01-30 21:56:48
    Eeee a yy wartośc ref 12,2011 do 12,2010? + 35 % no i te 30,8 to w porównaniu z czym niby?pogadamy za kwartał o tym gieniusiu.Hakujesz dane z sieciówek?:))))))
  • farmaceuta 2012-01-30 18:01:22
    Spadek wartości leków wydawanych na receptę wyniósł 30,8% !!!
    Tego nie można tłumaczyć inaczej niż geniuszem ustawy refundacyjnej.
    Koniec z wyłudzeniami !
    Są takie apteki sieciowe, które dotknął wielokrotny spadek obrotów leków wydawanych na receptę.
    Polscy farmaceuci szczerze życzą utrzymania tej tendencji. Wiele wskazuje, że tym razem tak będzie.
    Wkrótce dojdzie też do spektakularnych katastrof niektórych sieci aptek, bo nikt
    już nie chce pożyczać im pieniędzy. Mają po prostu zerową zdolność kredytową.