AOTM: stanowiska po 34 posiedzeniu Rady Przejrzystości

Z URZĘDU

Autor: AOTM   23-09-2014, 11:40

AOTM: stanowiska po 34 posiedzeniu Rady Przejrzystości

Brak zgody na refundację leku Ursopol (acidum ursodeoxycholicum), we wskazaniu: rozpuszczanie kamieni żółciowych u chorych z kamieniami nie przekraczającymi 15 mm oraz leku Lucentis (ranibizumab) we wskazaniu: leczenie neowaskularnej (wysiękowej) postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) to decyzje Rady Przejrzystości AOTM podjęte na 34 posiedzeniu.

Rada Przejrzystości AOTM uznała za niezasadne objęcie refundacją produktu leczniczego Ursopol (acidum ursodeoxycholicum), we wskazaniu: rozpuszczanie kamieni żółciowych u chorych z kamieniami nie przekraczającymi 15 mm, przepuszczalnymi dla promieni rentgenowskich, z zachowaną czynnością pęcherzyka żółciowego.

Członkowie Rady uważają także za niezasadne objęcie refundacją produktu leczniczego Lucentis (ranibizumab), roztwór do wstrzykiwań, 10 mg/ml, 1 fiol., EAN: 5909990000005, we wskazaniu: leczenie neowaskularnej (wysiękowej) postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD), w ramach programu lekowego „Leczenie neowaskularnej (wysiękowej) postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) (ICD-10 H35.3)".

Jednocześnie, Rada uważa za zasadne objęcie refundacją produktu leczniczego Lucentis (ranibizumab), roztwór do wstrzykiwań, 10 mg/ml, 1 fiol., EAN: 5909990000005, we wskazaniu: leczenie neowaskularnej (wysiękowej) postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD), w ramach programu lekowego „Leczenie neowaskularnej (wysiękowej) postaci zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (AMD) (ICD-10 H35.3)", pod warunkiem obniżenia kosztu leczenia ranibizumabem do kosztu leczenia afliberceptem. Program powinien obejmować wszystkie substancje czynne zarejestrowane w tym wskazaniu, które będą finansowane w ramach nowej, wspólnej grupy limitowej i wydawane pacjentom bezpłatnie.

Więcej: www.aotm.gov.pl