Wada w pożywce bazowej może utrudniać identyfikację Salmonelli

Z URZĘDU

Autor: URPL/ rynekaptek.pl   19-03-2018, 13:09

Wada w pożywce bazowej może utrudniać identyfikację Salmonelli Pożywka bazowa Brilliance Salmonella Agar Base stosowana jest do przygotowania pożywki wybiórczej do wstępnej identyfikacji i różnicowania gatunków Salmonella (fot. archiwum)

Badanie techniczne potwierdziło, że pożywka bazowa Thermo Scientific Oxoid Brilliance Salmonella Agar Base, CM1092B&T, serii 2113980; 2113981; 2114481; 2125747 oraz 2125748 nie spełnia wymagań specyfikacji - informuje Thermo Fisher Scientific.

Wymienione powyżej numery serii pożywek nie spełniają założeń specyfikacji dotyczących hamowania wzrostu szczepu kontrolnego Escherichia coli ATCC®25922, tj. 2 log inhibicja.

Stosowanie pożywek z ww. serii może skutkować niepowodzeniem w identyfikacji Salmonella spp., jeżeli badana próbka zawiera również wysoki poziom E.coli. Brak możliwości hamowania wzrostu E.coli może powodować wzrost maskujący obecność izolatów Salmonella.

Inhibicja nie dotyczy wszystkich gatunków E.coli - dla niektórych szczepów zaobserwowano akceptowalny poziom hamowania wzrostu.

Pożywka bazowa Brilliance Salmonella Agar Base stosowana jest do przygotowania pożywki wybiórczej do wstępnej identyfikacji i różnicowania gatunków Salmonella. Jeżeli obecność Salmonella w próbce klinicznej nie została potwierdzona, to istnieje ryzyko opóźnionego zdiagnozowania oraz opóźnione informowanie instytucji zdrowia publicznego.

Więcej: http://urpl.gov.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH