7 kwietnia: Światowy Dzień Zdrowia

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   07-04-2015, 11:37

7 kwietnia: Światowy Dzień Zdrowia

W Światowym Dniu Zdrowia WHO przypomina, że niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, od biegunki do nowotworów.

Światowy Dzień Zdrowia jest obchodzony co roku 7 kwietnia, w rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to bezpieczeństwo żywności. Ma być to okazja do podkreślenia roli, jaką zarówno rząd, jak i rolnicy, producenci czy sprzedawcy, a także konsumenci, odgrywają w zapewnieniu bezpieczeństwa tego, co trafia "z pola na nasz stół".

Przy tej okazji WHO przypomina, że niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, od biegunki do nowotworów, a wywoływane obecnymi w żywności i wodzie bakteriami i szkodliwymi substancjami biegunki każdego roku zabijają około 2 mln osób, w tym wiele dzieci. Przenoszone drogą pokarmową choroby są zwykle zakaźne lub toksyczne w swojej naturze.

WHO alarmuje, że stale pojawiają się nowe zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności. Zmiany w produkcji, dystrybucji i konsumpcji żywności (intensywne rolnictwo, globalizacja handlu żywnością, działalność zakładów zbiorowego żywienia i posiłki sprzedawane na ulicy), zmiany środowiskowe, pojawianie się nowych bakterii i toksyn, oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe - wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko skażenia żywności.

- Nieprawidłowości w zakresie bezpieczeństwa żywności występujące w dowolnym ogniwie łańcucha - od środowiska poprzez produkcję podstawową, przetwórstwo, transport, handel do gastronomii lub domu konsumenta - mogą mieć znaczące konsekwencje zdrowotne i ekonomiczne - podkreśla dr Zsuzsanna Jakab, dyrektor regionalny WHO na Europę, cytowana przez resort zdrowia.

Przykładem takiej sytuacji był wybuch ogniska zakaźnego wywołanego przez szczep pałeczki okrężnicy EHEC (Enterohaemorrhagic Escherichia coli) w Niemczech i we Francji w 2011 r. Importowane skażone kiełki fasoli spowodowały 4000 przypadków zakażenia EHEC w 16 krajach, w tym ponad 900 przypadków zespołu HUS (mocznicy hemolitycznej) i 55 zgonów.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH