Fruktoza zaleje Kanadę? Taki może być efekt umowy NAFTA

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: PAP/rynekaptek.pl   06-07-2017, 15:23

Fruktoza zaleje Kanadę? Taki  może być efekt umowy NAFTA Badania wskazują, że spożycie syropu kukurydzianego bogatego we fruktozę mogło istotnie przyczynić się do epidemii otyłości w USA

W Kanadzie znacznie wzrosły dostawy i spożycie syropu kukurydzianego bogatego we fruktozę - informuje "Canadian Medical Association Journal”. To efekt wprowadzenia umowy o wolnym handlu między USA, Kanadą a Meksykiem (NAFTA).

Jest to konsekwencja zniesienia ceł na produkty słodzone syropami bogatymi we fruktozę (syropy glukozowo-fruktozowe), a co za tym idzie - obniżenia ich cen.

Na mocy NAFTA w latach 1994-98 zniesione zostały cła na syropy słodzące do żywności i napojów zawierające duże ilości fruktozy, ale zachowano cła na cukier trzcinowy i wytwarzany z buraków cukrowych.

Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy jest powszechnie stosowany do słodzenia produktów spożywczych, zwłaszcza wysoce przetworzonych, takich jak słodycze, słodkie płatki śniadaniowe, smakowe przetwory mleczne, przyprawy takie jak ketchup, musztarda, a także zupy i sosy w proszku oraz słodkie napoje gazowane, soki i nektary. Ponieważ produkcja tego składnika jest prostsza i tańsza niż cukru, od lat 70. XX wieku notuje się drastyczny wzrost jego spożycia (według niektórych szacunków o ponad 1000 proc. w latach 70.-90.).

Badania wskazują, że to mogło istotnie przyczynić się do epidemii otyłości w USA, a także w innych krajach rozwiniętych i rozwijających się. Problem polega na tym, że w syropie kukurydzianym procentowy stosunek cukru prostego o nazwie fruktoza do glukozy jest istotnie wyższy niż w sacharozie (podstawowym składniku cukru trzcinowego i buraczanego). Badania wskazują natomiast, że o ile konsumpcja fruktozy w niewielkich ilościach może mieć korzystny efekt metaboliczny, to już spożywanie jej w nadmiarze prowadzi do: insulinooporności (czynnik ryzyka cukrzycy typu 2), zaburzeń gospodarki lipidowej, otyłości oraz nadciśnienia tętniczego. Wynika to z odmiennego metabolizmu fruktozy i glukozy w naszym organizmie.

W najnowszej pracy zespół naukowców pod kierunkiem Pepity Barlow z Uniwersytetu w Oksfordzie (Wielka Brytania) przeanalizował dane z lat 1985-2000 na temat dostaw produktów słodzonych syropem o wysokiej zawartości fruktozy w Kanadzie.

Okazało się, że obniżenie cen tego syropu miało związek ze zwiększeniem zaopatrzenia rynku kanadyjskiego w produkty, które go zawierają. Jak policzyli autorzy badania, jest to wzrost dostaw średnio o ok. 42 kilokalorie na mieszkańca na dzień pochodzące z tej substancji słodzącej. Prawdopodobnie przekłada się to na podobny wzrost jej spożycia.

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.