Izby będą współpracować w celu wdrożenia założeń RODO

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: WOIA/rynekaptek.pl   18-05-2018, 09:42

Izby będą współpracować w celu wdrożenia założeń RODO Apteki, jako placówki ochrony zdrowia, gromadzą i przetwarzają dane o wysokim współczynniku wrażliwości (Fot. Archiwum)

DIA we Wrocławiu przeprowadziła negocjacje z prawnikami reprezentującymi kancelarie, które chciałyby się podjąć wdrożenia regulacji dotyczącej procedury RODO. Zdecydowano, że kilka Izb będzie współpracowało w tym zakresie z Kancelarią Prawną Piotra Sędłaka.

Prezes Wielkopolskiej Okręgowej Rady Aptekarskiej, Alina Górecka, przygotowała komunikat dla aptek w sprawie RODO.

Przypomina, że w związku z wejściem w życie w dniu 25 maja 2018r. Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) numer 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych, dodatkowo w związku z uchyleniem dyrektywy 95/46/WE (tzw. „ogólne rozporządzenie o ochronie danych”) oraz uchwaleniem przez Parlament RP w dniu 10 maja 2018r. nowej ustawy o ochronie danych osobowych, wyżej wymienione regulacje nakładają na wszystkie podmioty gospodarcze działające na terenie Polski i Unii Europejskiej, które gromadzą i przetwarzają dane osobowe, obowiązek wdrożenia procedury RODO zgodnie z rozporządzeniem.

- Apteki, przychodnie zdrowia i szpitale jako placówki ochrony zdrowia gromadzą i przetwarzają dane o wysokim współczynniku wrażliwości, tj. dane związane ze stanem zdrowia pacjentów – dlatego tym bardziej mogą być narażone na konsekwencje wynikające z niewdrożenia rozporządzenia o ochronie danych osobowych zgodnie z procedurą RODO - tłumaczy prezes Górecka.

Informuje, że DIA we Wrocławiu przeprowadziła negocjacje z prawnikami reprezentującymi kancelarie prawne, które chciałyby się podjąć wdrożenia regulacji wynikających z wyżej wymienionego rozporządzenia w aptekach. Jak wyjaśnia, istotnym elementem negocjacji było wypracowanie porozumienia dotyczącego przygotowania odpowiedniej dokumentacji dla aptek oraz ceny za wykonanie tej usługi.

Ostatecznie podjęto decyzję, że Dolnośląska Izba Aptekarska, Wielkopolska Izba Aptekarska oraz Beskidzka Izba Aptekarska we współpracy z zapleczem prawnym Kancelarii Radcy Prawnego Piotra Sędłaka przygotuje dla aptek z wyżej wymienionych izb ofertę wdrożenia rozwiązań przewidzianych przez unijne rozporządzenie o ochronie danych osobowych.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH