MZ: jest sześciu kandydatów na stanowisko prezesa NFZ

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: RZ/rynekaptek.pl   19-05-2014, 16:08

Do resortu zdrowia wpłynęło sześć ofert w konkursie na stanowisko prezesa Funduszu - poinformował w poniedziałek (19 maja) rzecznik resortu zdrowia Krzysztof Bąk.

Termin składania ofert przez kandydatów upłynął poniedziałek (19 maja) o godz. 9.

Zgodnie z procedurą naboru, oferty zostaną teraz zweryfikowane pod względem formalnym, następnie odbędą się rozmowy kwalifikacyjne z kandydatami, którzy spełnili wymagania formalne. Minister zdrowia Bartosz Arłukowicz przedstawi wybranego kandydata premierowi.

W ogłoszeniu o konkursie na nowego prezesa NFZ podano, że kandydat powinien m.in. posiadać: "wykształcenie wyższe magisterskie lub równorzędne w zakresie prawa, ekonomii, medycyny, organizacji ochrony zdrowia lub zarządzania", co najmniej 6-letni staż pracy, w tym co najmniej 3-letni staż na kierowniczym stanowisku, "wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości NFZ" oraz musi mieć polskie obywatelstwo.

Zgodnie z ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, premier na wniosek ministra zdrowia, po zasięgnięciu opinii Rady Funduszu, powołuje prezesa spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru.