Poznań: co czwarty konsultant nie złożył oświadczenia

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: gloswielkopolski.pl/ rynekaptek.pl   16-12-2014, 09:51

Poznań: co czwarty konsultant nie złożył oświadczenia

11 grudnia minął termin, w którym wojewódzcy konsultanci medyczni powinni złożyć oświadczenia majątkowe. Jak informuje "Głos Wielkopolski", do Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu wpłynęło niespełna 69 oświadczeń. Powinno 94.

Nowelizacja ustawy o konsultantach krajowych i wojewódzkich wprowadziła obowiązek składania oświadczeń o swoich dodatkowych dochodach powyżej 380 zł - o ile je mają - wynikających ze związków z firmami farmaceutycznymi lub produkującymi wyroby medyczne, ze spółkami zajmującymi się leczeniem czy doradzającymi w sprawach refundacji leków. Muszą też poinformować o badaniach klinicznych, które prowadzą.

Oświadczenia będzie weryfikować CBA

Tomasz Stube, rzecznik Wielkopolskiego Urzędu Wojewódzkiego w Poznaniu, na pytanie, co stanie się z tymi, którzy nie wykonali polecenia, odpowiada: - Ustawa, mówi, że niezłożenie oświadczenia skutkuje tym, że "organ, który powołał konsultanta, odwołuje go przed upływem kadencji." Może to oznaczać, że część z nich straci pracę.

Więcej: http://www.gloswielkopolski.pl/