Rzecznik rządu: premier odwołał Paszkiewicza ze stanowiska prezesa NFZ

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: RR/rynekaptek.pl   05-06-2012, 12:10

Rzecznik rządu: premier odwołał Paszkiewicza ze stanowiska prezesa NFZ

Premier Donald Tusk odwołał Jacka Paszkiewicza ze stanowiska prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia - poinformował we wtorek (5 maja) rzecznik rządu Paweł Graś.

Jak powiedział Graś, do czasu powołania nowego prezesa Funduszu jego obowiązki będzie pełnił dotychczasowy zastępca, Zbigniew Teter.

Wniosek o odwołanie Paszkiewicza złożył minister zdrowia Bartosz Arłukowicz. Pozytywnie zaopiniowało go siedmiu członków Rady NFZ; jeden był przeciw.

Argumentując swój wniosek Arłukowicz podkreślał, że dymisja Paszkiewicza związana jest ze zmianami w funkcjonowaniu NFZ i finansowaniu świadczeń medycznych. Minister zdrowia wielokrotnie informował, że zamierza doprowadzić do stworzenia konkurencji dla Funduszu. Według Paszkiewicza w czasach kryzysu gospodarczego podział NFZ nie byłby korzystnym rozwiązaniem.

Prezes NFZ był w ostatnich miesiącach krytykowany przez Naczelną Radę Lekarską i związki zawodowe medyków. NRL wezwała lekarzy, by nie podpisywali umów w sprawie recept refundowanych na warunkach, które przedstawił prezes NFZ. Medycy domagali się odwołania Paszkiewicza. Podkreślali, że samowolnie wprowadził on do umów zapisy dotyczące karania lekarzy, pomimo że zostały one usunięte z ustawy refundacyjnej.

Z kolei Paszkiewicz krytykował niektóre rozporządzenia MZ. Prezes NFZ informował w marcu, że resort nie uwzględnił jego uwag do projektu rozporządzenia w sprawie recept. Zdaniem Paszkiewicza bez tych zmian nowe przepisy nie powinny wejść w życie.

Paszkiewicz był najdłużej urzędującym prezesem NFZ, pełnił tę funkcję od grudnia 2007 roku, kiedy ministrem zdrowia była dzisiejsza marszałek Sejmu Ewa Kopacz.

Minister w kancelarii premiera Tomasz Arabski poinformował w Radiu TOKFM, że nowy prezes zostanie wyłoniony w drodze konkursu. Konkurs zostanie ogłoszony w ciągu dwóch tygodni. Cała procedura zajmie około miesiąca.

Zgodnie z procedurą opisaną w ustawie o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych nowego prezesa NFZ powołuje premier, spośród osób wyłonionych w drodze otwartego i konkurencyjnego naboru, na wniosek ministra zdrowia, po zasięgnięciu opinii Rady Funduszu.