Włochy: czerwone mięso niezdrowe… dla kieszeni rolników

FINANSE I ZARZĄDZANIE

Autor: Wyborcza/rynekaptek.pl   30-10-2015, 12:45

Włochy: czerwone mięso niezdrowe… dla kieszeni rolników Raporty WHO uderzyły w producentów żywności i naraziły ich na straty

12 miliardów euro kosztowały w ciągu ostatnich 15 lat włoskich rolników i producentów żywności różne, także fałszywe, alarmy na temat jej często domniemanej szkodliwości. Takie szacunki przedstawił rolniczy związek Coldiretti. Włosi także protestują przeciwko raportom WHO.

Ta prężna we Włoszech organizacja opublikowała swą analizę tuż po tym, gdy Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że spożywanie czerwonego mięsa, zwłaszcza przetworzonego, a więc także wędlin, może być przyczyną wielu chorób, w tym raka.

Oświadczenie to odbiło się szerokim echem na świecie. We Włoszech wywołało falę krytyki ze strony producentów, zwłaszcza słynnej szynki parmeńskiej i innych popularnych wędlin – podaje Wyborcza.

Rolnicy żądają przedstawienia naukowych dowód takiej tezy.

We Włoszech o 11 proc. spadła konsumpcja czerwonego mięsa i kiełbas, co przyniosło duże straty producentom.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH