Alkohol, po którym nie ma kaca?

PO GODZINACH

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   19-01-2016, 13:35

Alkohol, po którym nie ma kaca? Alkohol z ryżu i żeń - szenia

Północnokoreańskie władze twierdzą, że jedna ze stołecznych firm wyprodukowała napój alkoholowy, który dzięki specjalnej kombinacji składników nie wywołuje kaca – podał we wtorek (19 stycznia) portal NK News, specjalizujący się w wiadomościach z Korei Północnej.

Portal ten powołuje się na północnokoreański tygodnik „Pyongyang Times”, jedyne anglojęzyczne czasopismo w kraju i pisze, że firmie spożywczej Taedonggang, z siedzibą w stolicy, „po wielu latach badań” udało się dokonać destylacji napoju. 

Według tygodnika sekretem likieru o nazwie Licor Koryo jest dodanie żeń-szenia wysokiej jakości oraz wykorzystanie prażonego, kleistego ryżu zamiast cukru. 

W artykule napisano, że eksperci i konsumenci bardzo doceniają miksturę z północnokoreańskiego, sześcioletniego żeń-szenia i prażonego ryżu, „gdyż jest delikatna i nie wywołuje kaca”. 

Jednak eksperci, z którymi rozmawiał portal NK News, wątpią, czy produkt faktycznie ma takie właściwości. 

Korea Północna oraz jej południowy sąsiad od wieków przypisują żeń-szeniowi właściwości medyczne, a najbardziej cenione są gatunki rośliny uprawiane w okolicach miasta Kesong, na północ od granicy między krajami.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH