Badania: ilość kofeiny we krwi może pomóc w rozpoznaniu choroby Parkinsona

PO GODZINACH

Autor: PAP/rynekaptek.pl   08-01-2018, 14:18

Badania: ilość kofeiny we krwi może pomóc w rozpoznaniu choroby Parkinsona Wyniki badania mogę doprowadzić do wczesnego wykrywania choroby Parkinsona (Fot. Archiwum)

Międzynarodowy zespół badaczy wykazał, że osoby cierpiące na chorobę Parkinsona, po spożyciu kofeiny, mają we krwi wyraźnie niższe stężenie tej substancji, niż osoby zdrowe.

Zdaniem naukowców z Uniwersytetu Juntendo w Tokio (Japonia) oraz Uniwersytetu w Toronto (Kanada) pomiar poziomu kofeiny we krwi może stanowić przydatny element procesu diagnozowania choroby Parkinsona, nawet na wczesnych etapach jej występowania - wynika z badania zamieszczonego w internetowym wydaniu czasopisma "Neurology".

Na podstawie badania prowadzonego na grupie 108 pacjentów z chorobą Parkinsona i 31 zdrowych ochotników w tym samym wieku specjaliści stwierdzili, iż pomiar stężenia kofeiny oraz jej metabolitów we krwi pozwala na prawidłowe rozpoznanie choroby w 98 przypadkach na 100.

Uczestnicy spożywali na co dzień takie same ilości kofeiny (równowartość dwóch filiżanek kawy). Mimo to u zdrowych osób jej stężenie wynosiło przeciętnie 79 pikomoli na 10 mikrolitrów krwi, a u osób z chorobą Parkinsona tylko 24 pikomole. Pacjenci z chorobą Parkinsona charakteryzowali się ponadto niższym poziomem dziewięciu spośród jedenastu badanych metabolitów.

Do ograniczeń badania można zaliczyć fakt, że w grupie badawczej nie uwzględniono osób będących w zaawansowanym stadium choroby. Co więcej wszyscy pacjenci biorący udział w badaniu znajdowali się pod wpływem leków, co mogło wpłynąć na jego ostateczne wyniki.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH