Badania: pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu

PO GODZINACH

Autor: nt.interia.pl/rynekaptek.pl   11-10-2016, 14:25

Badania: pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu Osoby spożywające ostrą żywność, mają o 10 proc. zmniejszone ryzyko zgonu

Pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu - wynika z analizy danych żywieniowych ponad 485 tys. ludzi. Wystarczy jeść papryczki chili przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu.

W latach 2004 i 2008 w Chinach przeprowadzono badania żywieniowe. U uczestników kontrolowano rodzinną historię chorobową, wiek, wykształcenie, palenie tytoniu.

Naukowcy odkryli, że osoby spożywające ostrą żywność, głównie papryczki chili przynajmniej raz lub dwa razy w tygodniu, mają o 10 proc. zmniejszone ryzyko zgonu. Natomiast spożywanie potraw pikantnych sześć do siedmiu razy w tygodniu ma zmniejszać ryzyko zgonu o 14 proc.

Stwierdzono, że częstotliwość wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, choroby układu oddechowego i nowotworów występowały rzadziej u osób jedzących pikantnie.

Więcej: www.nt.interia.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH