Branża mięsna protestuje przeciwko raportowi WHO

PO GODZINACH

Autor: farmer.pl/ rynekaptek.pl   30-10-2015, 11:45

Branża mięsna protestuje przeciwko raportowi WHO Branża mięsna reaguje na raport WHO. "Chodzi o nieprawidłowe jego przetwarzanie"

WHO opublikowała raport na temat szkodliwości mięsa czerwonego. Dotyczy on substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa - zaznacza Związek Polskie Mięso.

Niedawno informowaliśmy, że według najnowszego raportu WHO, czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Zdaniem Związku Polskie Mięso komentarz WHO odnosi się do substancji, jakie mogą zostać wytworzone w wyniku nieprawidłowego przetwarzania mięsa - donosi farmer.pl.

WHO zaznacza, iż sklasyfikowana grupa czynników kancerogennych nie jest jednolita i poziom ich szkodliwości jest znacząco różny.

Twierdzi jednocześnie, że nowotwory są złożoną chorobą i mogą zależeć od wielu czynników, jak: geny, dieta, starzenie się, środowisko, styl życia. Czerwone mięso dostarcza białek o wysokiej wartości biologicznej, jest ważnym źródłem mikroelementów (witaminy z grupy B, żelazo i cynk).

Najlepszym sposobem na ograniczenie ryzyka rozwoju nowotworu jest prowadzenie zdrowego trybu życia. Obejmuje on: zrównoważoną dietę, codzienną aktywność fizyczną, unikanie siedzącego trybu życia, inteligentne gotowanie (unikanie rozgotowywania czy zwęglania powierzchni mięsa, gotowania mięsa na otwartym ogniu i smażenia).

Jak twierdzi ZPM średnia konsumpcja mięsa i wyrobów mięsnych w UE jest znacznie niższa niż poziom, który można uznać za wysokie spożycie dzienne.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH