Chrzan - antybiotyk z wielkanocnego stołu

PO GODZINACH

Autor: Dziennik/ rynekaptek.pl   23-03-2016, 14:06

Chrzan - antybiotyk z wielkanocnego stołu Na wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć chrzanu

Chrzan jest jednym z nieodłącznych elementów polskiej tradycji – obecnym w kuchni, nie tylko z okazji Świąt Wielkiej Nocy. Na liściach chrzanowych pieczono chleb lub owijano nim wędliny, by te nie uległy zepsuciu. Ze względu na dużą zawartość witaminy C stosowano go też, obok czosnku, jako naturalny antybiotyk.

 


Święta to czas, kiedy przymykamy oko na kaloryczność potraw. Nie da się jednak ukryć, że ciężkostrawne dania wielkanocne mogą doskwierać naszym żołądkom. Tutaj z pomocom przychodzą właśnie dobroczynne właściwości chrzanu. Przyspiesza on trawienie, pozytywnie działa na wątrobę, chroni przed zaparciami i zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu organizmu.

Zawarty w chrzanie olejek allilowy ma działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Ludowa medycyna od wielu lat poleca spożywanie tej przyprawy. Zawartość witaminy C w lasce chrzanu jest większa niż w cytrynie, przez co chrzan jest użyteczny w zwalczaniu przeziębienia.

W spożywaniu chrzanu należy jednak zachować umiar. Nadmierne porcje mogą uszkodzić błony śluzowe układu pokarmowego, a w najlepszym wypadku spowodować łzy i kręcenie w nosie.

Więcej: kobieta.dziennik.pl

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH