Ciastka tracą ważność, salmonella nie

PO GODZINACH

Autor: kopalniawiedzy.pl/rynekaptek.pl   28-12-2015, 15:39

Ciastka tracą ważność, salmonella nie Salmonella może przetrwać w pozywieniu nawet pół roku

Patogeny takie jak salmonella, mogą przetrwać w ciastkach nawet pół roku. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Georgia, którzy badali rosnącą liczbę zatruć pokarmowych związanych z produktami o niskiej zawartości wody.

Profesor Larry Beuchat i jego zespół przeprowadzili badania, podczas których sprawdzali, jak długo patogeny powodujące zatrucia pokarmowe są w stanie przetrwać w różnych produktach żywnościowych - podaje Kopalnia Wiedzy.

Podczas badań, których wyniki opublikowano w Journal of Food Protection, naukowcy wykorzystali pięć różnych serotypów salmonelli, wyizolowanych z suchych pokarmów związanych z wcześniejszymi zatruciami.

Naukowcy badali, jak długo patogen przetrwał w poszczególnych masach.

W niektórych przypadkach bakteria przeżyła nawet 6 miesięcy.

Naukowcy mówią, że kolejnym krokiem powinno być zbadanie, które składniki sprzyjają przeżyciu patogenu i wyeliminowanie ich z produkcji żywności.

 

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH