Czy dwa plasterki szynki powodują raka?

PO GODZINACH

Autor: BBC/PAP/rynekaptek.pl   27-10-2015, 14:01

Czy dwa plasterki szynki powodują raka? WHO ostrzega ludzi przed wędlinami i ich rzekomym działaniu rakotwórczym

Nowy raport WHO podtrzymuje, że czerwone mięso i przetworzone produkty mięsne przyczyniają się do powstawania nowotworów. Nowy raport ostrzega, że spożywanie zaledwie 50 g wędlin - zaledwie dwóch plasterków dziennie - zwiększa ryzyko raka jelita grubego, trzustki i prostaty.

Przetworzone produkty mięsne przyczyniają się do powstawania nowotworów, twierdzi Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC) jest agendą WHO, która koordynuje badania nad nowotworami na świecie.

Za rakotwórczy efekt wędlin odpowiadają związki chemiczne dodawane jako konserwanty lub powstające w procesie przetwarzania (np. wędzenia).

Raport zawiera też stwierdzenie, że czerwone mięso jest "prawdopodobnie rakotwórcze". Istnieją "ograniczone" dowody na to, że spożywanie 100 g mięsa dziennie zwiększa ryzyko raka o 18 proc. Rakotwórcze związki powstają zwłaszcza podczas obróbki mięsa w wysokich temperaturach, np. podczas smażenia lub pieczenia na grillu. W klasyfikacji IARC czerwone mięso znalazło się w kategorii "Grupa 2A: substancje prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka".

WHO dodaje jednak, że mięso ma istotne walory zdrowotne. Jest ważnym źródłem żelaza, cynku i witaminy B12.

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH