Dzięki zielonym warzywom liściastym mózg dłużej pozostaje młody

PO GODZINACH

Autor: PAP Nauka w Polsce/ rynekaptek.pl   28-12-2017, 15:09

Dzięki zielonym warzywom liściastym mózg dłużej pozostaje młody Mózgi osób jedzących zielone warzywa liściaste zachowują się tak, jakby były o 11 lat młodsze (fot. archiwum)

Osoby jedzące co najmniej jedną porcję zielonych warzyw liściastych dziennie mają lepszą pamięć i dłużej cieszą się sprawnym funkcjonowaniem umysłu - informuje czasopismo ”Neuron”.

Sałata, szpinak, brokuły, koperek - to tylko niektóre rośliny zaliczane do grupy zielonych warzyw liściastych. Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) wykazali, że systematyczne spożywanie tych produktów koreluje ze spowolnieniem degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem. Mózgi osób jedzących zielone warzywa liściaste zachowują się tak, jakby były o 11 lat młodsze.

Badanie obejmowało 960 zdrowych ochotników w podeszłym wieku (średnio 81 lat) i trwało przez dekadę. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych i co roku brali udział w testach mierzących funkcjonowanie pamięci i innych aspektów poznania.

Chociaż zaobserwowano, że poziom sprawności umysłowej wraz z upływem czasu spadał u wszystkich badanych, stwierdzono, iż u osób spożywających najwięcej sałaty, szpinaku i kapusty (co najmniej jedną porcję dziennie) dłużej pozostawał w dobrej formie. 

Czytaj: www.naukawpolsce.pap.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH