Ekstrakt z żurawiny zapobiega rozwojowi raka jelita grubego u myszy

PO GODZINACH

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   19-08-2015, 14:05

Ekstrakt z żurawiny zapobiega rozwojowi raka jelita grubego u myszy Zdrowotne właściwości żurawiny

Ekstrakt z żurawiny pomaga zmniejszyć istniejące guzy i zapobiega powstawaniu nowych u myszy z nowotworem jelita grubego - wykazały badania, o których informuje serwis EurekAlert.

Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts (USA) prowadzili badania na myszach stanowiących model raka jelita grubego. Gryzoniom podawano sproszkowany ekstrakt z całych owoców, ekstrakt zawierający tylko polifenole lub ekstrakt zawierający niepolifenolowe związki zawarte w owocach.

Po 20 tygodniach badacze stwierdzili, że liczba guzów u myszy karmionych ekstraktem z całych owoców była o połowę mniejsza niż w grupie kontrolnej. Ponadto wcześniej powstałe guzy uległy zmniejszeniu, podobnie jak poziom markerów stanu zapalnego.

Pozostałe ekstrakty również działały korzystnie, jednak ekstrakt z całych owoców okazał się najskuteczniejszy, co sugeruje, że związki zawarte w żurawinie współdziałają ze sobą - zauważa autorka badań dr Catherine Neto.

Podczas wcześniejszych badań laboratoryjnych naukowcy zaobserwowali, że związki zawarte w ekstrakcie z żurawiny selektywnie niszczą komórki nowotworowe. Kolejnym krokiem będzie testowanie właściwości antynowotworowych poszczególnych wyizolowanych związków.

Amerykańskie Towarzystwo Onkologiczne szacuje, że rak jelita grubego wystąpi u jednego na 20 mieszkańców Stanów Zjednoczonych. Choć nastąpił postęp w zakresie wykrywania i leczenia tego nowotworu, pozostaje on wciąż drugą najczęstszą przyczyną zgonów z powodu raka w USA.

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH