Gotowane na miękko czy na twardo? Które jajko jest zdrowsze?

PO GODZINACH

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   25-03-2016, 11:38

Gotowane na miękko czy na twardo? Które jajko jest zdrowsze?

Jedno jajko ma około 150 kalorii. Jeśli dbamy o linię, uważajmy raczej na dodatki, jakie towarzyszą jajkom na świątecznym stole, np. majonez - mówi PAP dietetyk, dr Marcin Mandryk.

Jak dodaje, jajka ugotowane na miękko są zdrowsze od tych na twardo, bo nie tracą wartości odżywczych.

- Jeżeli ktoś liczy kalorie, to nie powinien się obawiać, że po zjedzeniu jajka przytyje - mówi PAP dietetyk.

Podkreśla, że podczas przygotowywania jajek należy zwracać uwagę na czas ich gotowania.

- Na pewno nie należy przekraczać czasu 10 minut, optymalnie to 4 do 5 minut - dodaje.

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH