Jadanie śniadań zmniejsza ryzyko cukrzycy

PO GODZINACH

Autor: wyborcza.pl/ rynekaptek.pl   30-03-2016, 14:08

Jadanie śniadań zmniejsza ryzyko cukrzycy

Według badań polskich ekspertów jedzenie śniadania umożliwia dzieciom i młodzieży harmonijny rozwój intelektualny i fizyczny. Zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości od 20 do 30 proc. - informuje Gazeta Wyborcza.

Codzienne jedzenie dobrych śniadań poprawia pamięć krótkotrwałą i epizodyczną. W dłuższym okresie następuje też poprawa naszego stanu odżywienia - w organizmie wzrasta ilość ważnych do życia związków: żelaza, jodu, cynku, witamin z grupy B. Osoba jedząca śniadania lepiej się uczy, zapamiętuje i odtwarza zapamiętywane informacje.

Poza tym regularne jedzenie śniadań obniża depresję, poprawia nastrój, gwarantuje lepszy odbiór bodźców wzrokowych, poprawia koncentrację, powoduje, że jesteśmy bardziej kreatywni. Spada nadpobudliwość, lepiej rozwiązujemy problemy, lepiej radzimy sobie z matematyką i łatwiej się porozumiewamy z innymi, ponieważ następuje poprawa komunikacji werbalnej.

Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) uważają, że codzienne spożywanie pełnowartościowego śniadania jest nie tylko podstawą zachowania dobrego zdrowia, lecz także osiągania dobrych wyników w nauce i pracy. Osoby, które pomijają śniadanie, narażone są na częstsze bóle głowy, złe samopoczucie i rozdrażnienie. Nie tylko gorzej wykonują swoje obowiązki zawodowe, ale też częściej wdają się w konflikty z innymi.

Więcej: www.wyborcza.pl

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH