Jak grillować, by było zdrowiej

PO GODZINACH

Autor: tvn24.pl/ rynekaptek.pl   04-05-2016, 14:45

Jak grillować, by było zdrowiej

Jeśli grillować, to najlepiej warzywa. Jeśli grilujemy mięso, to na tackach. Do grillowania najlepiej jest używać węgla z drzew liściastych.

Wojciech Szendzikowski z SOR Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego nr 1 im. N. Barlickiego w Łodzi zwraca też uwagę, że warto piec w folii, ewentualnie na tackach. Zabezpiecza to przed rakotwórczymi wolnymi rodnikami, które powstają, kiedy wytapiający się z mięsa tłuszcz spada na rozżarzone węgle - informuje tvn24.pl

Dodaje, że również dodawana do mięs saletra, kiedy się spali, jest niezdrowa. Dlatego lepiej samemu przygotowywać produkty i samemu je przyprawiać. Ponadto do grillowania najlepiej używać węgla z drzew liściastych, bo mniej w nich żywicy.

Doktor Wojciech Szendzikowski zaznacza, że każdego roku przyjmuje w SOR ofiary grillowych uczt, którym "wysiadła" trzustka lub pęcherzyk żółciowy. Osobom, które mają problemy z trawieniem, zdecydowanie odradza spożywanie potraw z grilla. Dla pozostałych nie widzi przeciwwskazań.

Więcej: www.tvn24.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH