Jemy mniej cukru w czystej postaci. Ale więcej w produktach przetworzonych

PO GODZINACH

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   02-10-2017, 15:47

Jemy mniej cukru w czystej postaci. Ale więcej w produktach przetworzonych Więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich

Od 1 października w UE nie obowiązują już limity produkcji cukru. A jak wygląda jego spożycie? Według eksperta słodzimy mniej, pieczemy mniej ciast i przyrządzamy mniej konfitur. Za to spożywamy cukier w produktach przetworzonych.

Z danych GUS wynika, że w 2016 roku jedna osoba w gospodarstwie domowym konsumowała przeciętnie nieco ponad kilogram cukru miesięcznie. Oznacza to, że w ciągu 10 lat średnie spożycie cukru w gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, spadło o pół kilograma, czyli o jedną trzecią - informuje analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski. 

Generalnie więcej cukru spożywa się w gospodarstwach wiejskich niż miejskich.

Najwięcej zjada się go w gospodarstwach rolników. W 2016 roku jego konsumpcja była na poziomie o dwie trzecie większym niż w gospodarstwach ogółem. Więcej od przeciętnej spożywały cukier gospodarstwach emerytów i rencistów - 16,7 kg rocznie na osobę, wobec 12,1 kg w gospodarstwa domowych ogółem - wskazuje Paweł Wyrzykowski.

Z kolei, najmniejsze ilości w przeliczeniu na jedną osobę (8,4 kg rocznie) konsumowane były w gospodarstwach, w których podstawowym źródłem utrzymania jest własna działalność.

Ekspert wskazał, że nie obserwuje się wyraźnej zależności między poziomem dochodów gospodarstw domowych a poziomem spożycia cukru. Tylko w grupie 20 proc. gospodarstw o najwyższych dochodach poziom spożycia cukru był o 11 proc. mniejszy od średniej.

Zdaniem Wyrzykowskiego spadek poziomu spożycia cukru w gospodarstwach domowych to efekt zmieniającego się stylu życia. Ponadto, zmiany wielkości konsumpcji cukru skorelowane są w pewnym stopniu ze zmianami spożycia mąki. Oprócz tego, że słodzimy mniej, to również pieczemy mniej ciast czy przyrządzamy mniej konfitur.

Mimo mniejszej konsumpcji cukru pod czystą postacią, jego całkowite spożycie rośnie. W 2016 roku wyniosło średnio 42,3 kg na mieszkańca rocznie, czyli o 4 proc. więcej niż w 2015 roku i o 10 proc. więcej niż średnio w latach 2005-2007. Dane te tylko potwierdzają, że obecnie cukier coraz częściej kupujemy w wyrobach bardziej przetworzonych - podkreśla ekspert.

Zniesienie limitów produkcji cukru, które nastąpi 1 października może wpłynąć w najbliższych miesiącach na obniżki cen cukru na półkach sklepowych. Według GUS w sierpniu 2017 roku za kilogram cukru białego płaciliśmy średnio 3,07 zł, czyli o 1,9 proc. mniej niż w lipcu br. i o 3,2 proc. mniej niż w grudniu 2016 roku.

Zdaniem analityków z BGŻ BNP Paribas można spodziewać się, że cukier na rynku unijnym relatywnie potanieje wobec innych substancji słodzących wykorzystywanych przy produkcji żywności i bilansowe spożycie cukru białego w Polsce wzrośnie. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH