Komisja Europejska zaleca frytki blanszowane

PO GODZINACH

Autor: tvn24bis.pl/ rynekaptek.pl   23-06-2017, 14:02

Komisja Europejska zaleca frytki blanszowane Blanszowanie ma zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka

Komisja Europejska chce wpłynąć na proces przygotowania frytek tak, aby ograniczyć powstawanie szkodliwego akrylamidu. Ziemniak, zanim zostanie wrzucony na olej, miałby zostać zblanszowany.

Zblanszowany czyli na chwilę zanurzony w gorącej wodzie. Blanszowanie ma zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka - podczas smażenia w głębokim oleju i w wysokiej temperaturze tworzy się akrylamid, który może mieć negatywne konsekwencje dla zdrowia.

Przeciwko pomysłowi już protestują Belgowie, wieszczący, że regulacja uśmierci przygotowywane w tradycyjny sposób frytki belgijskie. A te są smażone podwójnie - najpierw w niższej temperaturze, a potem w wyższej. To sprawia, że są kruche na zewnątrz i miękkie w środku.

Belgijski minister turystyki Ben Weyts ocenił, że zmiany mogą mieć druzgocący wpływ na "kulturę frytek" - pisze tvn24bis.pl.

Margaritis Schinas, wypowiadając się w imieniu KE, twierdzi, że komisarze absolutnie nie mają na celu zakazać ani belgijskich, ani innych rodzajów frytek. Chcą tylko wpłynąć na proces produkcji żywności tak, aby ograniczyć produkcję szkodliwego akrylamidu.

Więcej: www.tvn24bis.pl

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH