Muffiny z betaglukanami w składzie zadbają o serce

PO GODZINACH

Autor: PAP/rynekaptek.pl   29-05-2017, 15:42

Muffiny z betaglukanami w składzie zadbają o serce Opracowali recepturę ciastka, które obniża poziom cholesterolu

Australijscy naukowcy opracowali specjalną recepturę muffinów, która ma chronić serce, obniżając poziom cholesterolu. To wszystko dzięki trzem gramom betaglukanów - składników błonnika pokarmowego, które hamują wchłanianie tłuszczów.

Stworzony przez naukowców muffin zawiera trzy gramy betaglukanów - rozpuszczalnych w wodzie, korzystnych dla zdrowia składników błonnika pokarmowego - informuje strona internetowa University of Queensland.

Betaglukany zawarte są w ścianie komórkowej komórek roślin, na przykład owsa oraz innych zbóż. Spożycie co najmniej trzech gramów betaglukanów może zmniejszyć poziom cholesterolu w organizmie dzięki hamowaniu wchłaniania tłuszczów.

- Chciałam zmienić swoje odkrycie w produkt, który ludzie mogliby jeść, aby zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi i obniżyć ryzyko chorób serca - wyjaśnia dr Nima Gunness, naukowiec z zawodu i piekarz z zamiłowania. Swój przepis na jagodowe muffinki doskonaliła przez kilka miesięcy - chodziło o to, aby nie rozpływały się od nadmiaru betaglukanów.

Zajmująca się komercjalizacją badań University of Queensland firma UniQuest wspólnie z producentem żywności Priestley's Gourmet Delights chce wprowadzić muffiny na rynek: do supermarketów, kawiarni i sklepów ze zdrową żywności całej Australii. Ciastka nie mają zstąpić leków obniżających cholesterol, ale uzupełniać ich działanie w dogodny i smakowity sposób.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH