Musli wcale nie takie zdrowe? Eksperci: zwracaj uwagę na skład

PO GODZINACH

Autor: dziennik.pl/ rynekaptek.pl   02-08-2016, 14:28

Musli wcale nie takie zdrowe? Eksperci: zwracaj uwagę na skład Śniadanie, które zawiera musli daje bardzo dużo energii, wpływa pozytywnie na nasze myślenie - ocenia ekspertka.

Musli jako produkt spożywczy kojarzy nam się jako zdrowa żywność, która nie powinna nam zaszkodzić. Jednak eksperci uczulają, by zwracać uwagę na skład musli – od informacji w nim zawartych zależy wiele – czytamy w portalu dziennik.pl.

Zdrowe musli to dobrze skomponowana mieszanka zawierająca wiele pożywnych dla człowieka składników: błonnik, białko, zdrowe tłuszcze Omega-3 i Omega-6, a także cenne witaminy i minerały.

Jednak ważne, aby przed zakupem produktu, zapoznać się ze składem na opakowaniu, gdyż wiele mieszanek musli zawiera niezdrowe związki, tłuszcze, konserwanty.

– Występujący w suszonych owocach dwutlenek siarki nadaje im atrakcyjną, jasną barwę, jednak obniża dostępność witamin z grupy B i witaminy A oraz może być niebezpieczny dla alergików i osób chorych na astmę – tłumaczy technolog żywienia, Magdalena Kuklik.

Ponadto, nadmiar tego związku w spożywanych produktach może obniżyć ciśnienie tętnicze, a także wywołać zapalenie oskrzeli.

Popularnymi konserwantami występującymi w musli są również węglany sodu i amonu. Duże spożycie któregokolwiek z tych związków powoduje zaburzenia żołądkowo-jelitowe i podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego. Większa dawka może być przyczyną krwawienia żołądkowo-jelitowego, wymiotów i biegunek.

Przede wszystkim, jak zaznacza Magdalena Kuklik, musli zawiera dużą ilość cukru. Kiedy w produkcie cukier występuje na drugim miejscu w składzie, to jest on dominującym składnikiem mieszanki.

W niektórych, zwłaszcza tych słodkich mieszankach producenci często używają również tłuszczów trans. Najbardziej popularny z nich to obecny w niemal połowie artykułów spożywczych olej palmowy, często używany również do produkcji biopaliw i kosmetyków. Zawiera on duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, a najbardziej szkodliwy jest w formie utwardzonego tłuszczu palmowego.

– Utwardzone tłuszcze roślinne zawierające tłuszcze trans wykazują negatywne działanie na układ sercowo-naczyniowy, ponadto nadmiar tłuszczu powoduje przyrost tkanki tłuszczowej oraz przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu II – wyjaśnia dr Anna Januszewicz, psycholog specjalista psychodietetyki z wrocławskiego Instytutu Psychodietetyki.

 Więcej: http://kobieta.dziennik.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH