Nalewka - na pobudzenie apetytu i ból żołądka

PO GODZINACH

Autor: facet.wp.pl/ rynekaptek.pl   10-11-2014, 14:24

Nalewka - na pobudzenie apetytu i ból żołądka

Nalewki to jeden z nielicznych produktów alkoholowych, który zalecają nawet lekarze. Receptury na nalewki były umieszczane w staropolskich książkach kucharskich, a także przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Modę na nalewki - zdaniem znawców tematu - zawdzięczamy królowi Henrykowi Walezemu, przybyszowi z Francji, gdzie już w średniowieczu ceniono trunki z ziół i owoców. Początkowo nasi przodkowie traktowali je przede wszystkim jako środek leczniczy w niedyspozycjach żołądkowych, dla pobudzenia apetytu i lepszego trawienia.

Z biegiem czasu nalewki, odpowiednio zmodyfikowane i ulepszone, stały się ulubionym trunkiem na dworach szlacheckich i w domach bogatego mieszczaństwa, a później również w wiejskich chałupach.

Do wyrobu napoju wykorzystywano przede wszystkim miejscowe owoce i zioła. Panowie preferowali wytrawny jarzębiak, panie - słodką jarzębinówkę. Chętnie przyrządzano także nalewkę na zielonych orzechach włoskich do zastosowania przy dolegliwościach żołądkowych.

Latem wyrabiano trunki na kwiatach lipy, liściach mięty pieprzowej czy kłączach ziela tatarskiego. Jesienią na stoły trafiała wiśniówka, morelówka lub dereniówka.

Więcej: http://facet.wp.pl/

Podobał się artykuł? Podziel się!

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH