Nowe suplementy w chlebie i sokach

PO GODZINACH

Autor: cordis.europa.eu/ŁS/rynekaptek.pl   24-03-2015, 14:03

Nowe suplementy w chlebie i sokach Celem projektu FOFIND jest wykorzystanie opracowanego wcześniej produktu Lowpept i fosfopeptydów kazeinowych (CPP) jako dodatków do żywności (fot. Fotolia/PTWP)

W ramach finansowanego przez UE projektu badane są dodatki do chleba, biszkoptów i soków w postaci naturalnych substancji pochodzących z mleka i ziemniaków.

Celem projektu FOFIND jest wykorzystanie opracowanego wcześniej produktu Lowpept i fosfopeptydów kazeinowych (CPP) jako dodatków do żywności, np. chleba lub biszkoptów. Lowpept jest trawionym białkiem kazeinowym o właściwościach przeciwdziałających nadciśnieniu a CPP są produktami ubocznymi tego samego procesu, w którym uzyskuje się produkt Lowpept.

Zarówno Lowpept, jak i CPP wiążą sole żelaza, co czyni z nich obiecujące suplementy w profilaktyce niedokrwistości. Naukowcy opracowali łatwą metodę oznaczania związanego żelaza, którą wykorzystali do sprawdzenia skuteczności pułapkowania żelaza w tych peptydach.

W projekcie wyprodukowano i przetestowano różne rodzaje pieczywa, biszkopty i napoje na bazie soku zawierające badane suplementy. Panele testowe pozwoliły potwierdzić, że suplementy te nie wpływały na smak, zapach ani konsystencję produktów.

Więcej: cordis.europa.eu

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH