Orzeszki ziemne we wczesnej diecie dziecka minimalizują alergię na nie

PO GODZINACH

Autor: PAP/ rynekaptek.pl   18-09-2017, 14:38

Orzeszki ziemne we wczesnej diecie dziecka minimalizują alergię na nie Jeszcze kilka lat temu zalecano, by dzieci przez pierwsze lata życia nie jadły żadnego typu orzechów...

Gdy karmiąca matka je orzeszki ziemne i poda je dziecku przed ukończeniem przez nie 1. roku życia, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na te orzechy u swojej pociechy - wynika z kanadyjskich badań, opublikowanych w "Journal of Allergy and Clinical Immunology".

- To pierwsze badania, w których rozważono zarówno spożywanie orzeszków ziemnych przez matki w okresie karmienia piersią, jak i czas rozpoczęcia podawania orzeszków dzieciom - podkreśliła współautorka badań dr Meghan Azad z Uniwersytetu Manitoby w Winnipeg. Dodała, że opublikowane wyniki wcześniejszych badań na temat korzyści wczesnego przyzwyczajania dzieci do orzechów doprowadziły do zmiany w zaleceniach żywieniowych, ale nadal nie było zaleceń dla karmiących matek.

Naukowcy sięgnęli do danych z prowadzonych w latach 90. kanadyjskich badań na temat astmy u dzieci, ponieważ obszerne kwestionariusze zawierały pytania dotyczące odżywiania dzieci i ich matek, badania powtarzano, przeprowadzono też testy na potencjalne alergie, gdy dzieci miały 7 lat, a obserwację dzieci prowadzono aż do ukończenia przez nie 15. roku życia.

Badacze mieli dane nt. czterech grup: w pierwszej karmiące matki jadły orzechy i podawały je dzieciom; w drugiej - karmiące matki jadły orzechy, ale nie podawały ich dzieciom; w trzeciej tylko dzieci otrzymywały orzechy; a w czwartej ani matki, ani dzieci nie jadły orzechów.

W sumie 58,2 proc. spośród badanych matek (z Vancouver i Winnipeg) jadło orzeszki ziemne w okresie karmienia piersią; 22,5 proc. wprowadziło ten produkt do diety dzieci przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Z badań prowadzonych po siedmiu latach wynikało, że średnio u 9,4 proc. dzieci rozwinęła się wrażliwość na orzeszki ziemne, ale najniższy odsetek występowania uczuleń (1,7 proc.) był wśród dzieci, których matki jadły orzechy i podawały je dzieciom przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia.

Główna autorka opublikowanej pracy, dr Tracy Pitt, alergolog pediatra ze szpitala Humber River w Toronto, wskazywała w komunikacie prasowym, że pozyskane dane powinny stać się podstawą do dalszych badań pomagających w zapobieganiu alergiom pokarmowym.

Badanie kanadyjskich naukowców wpisuje się w nurt zmian w zasadach żywienia. Według nowych zaleceń amerykańskiego National Institute of Allergy and Infectious Diseases, jednego z rządowych instytutów wchodzących w skład Narodowych Instytutów Zdrowia, dzieci powinny otrzymywać posiłki zawierające orzeszki ziemne "wcześnie i często".

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH