Ostro, ale z umiarem

PO GODZINACH

Autor: tvnmeteo.tvn24.pl/ rynekaptek.pl   19-10-2016, 14:08

Ostro, ale z umiarem Mężczyzna zjadł ostrą papryczkę w formie pure, rozsmarowaną na wierzchu hamburgera

Niedawno informowaliśmy, że pikantne potrawy zmniejszają ryzyko zgonu. Ale jak ze wszystkim, także z ich ostrością nie należy przesadzać.

Przekonał się o tym Amerykanin, który zjadł papryczkę Naga Jolokia, nazywaną także Ghost Pepper. 
Jest to jedna z najostrzejszych papryk świata, mająca 1000000 jednostek w skali ostrości Ascoville'a (SHU) i jest 400 razy ostrzejsza od sosu tabasco. Dla porównania pieprz w zależności od gatunku ma 100-500 SHU, a papryka Jalapeno - około 3500 SHU.

Mężczyzna zjadł ostrą papryczkę w formie pure, rozsmarowaną na wierzchu hamburgera. Gdy tylko skończył posiłek, pojawiły się u niego silne wymioty, a także ból brzucha i klatki piersiowej. Okazało się, że doszło u niego do pęknięcia przełyku. To schorzenie nazywane zespołem Boerhaavego, które jest spowodowane gwałtownymi wymiotami lub niezwykle gwałtownym kaszlem.

W wyniku uszkodzenia, w śródpiersiu 47-latka zebrał się płyn razem z resztkami jedzenia i wystąpiła lewostronna odma opłucnej.

Ostatnio zapanowała moda na sprawdzanie, kto zje najostrzej. Po zawodach w jedzeniu największej ilości pączków czy hamburgerów na czas czy zjedzeniem łyżki cynamonu, teraz przyszła pora na ekstremalnie ostre papryczki.

Więcej: http://tvnmeteo.tvn24.pl/

CZYTAJ TAKŻE

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH