Sezon ogórkowy w pełni, więc będzie o ogórkach

PO GODZINACH

Autor: wyborcza.pl/ rynekaptek.pl   05-08-2016, 14:15

Sezon ogórkowy w pełni, więc będzie o ogórkach Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie ogórków kiszonych nawet trzy razy w tygodniu.

Jedzenie kiszonych ogórków wspomaga prawidłową pracę jelit, wzmacnia odporność, a także, co dowodzą naukowcy - poprawia pewność siebie i pozwala ludziom odczuwać mniejszy lęk społeczny - czytamy na portalu Wyborcza.pl

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego warto wiedzieć jak dużo cennych właściwości posiadają ogórki kiszone – zwłaszcza, gdy przechodzą odpowiedni proces kiszenia.

Pod wpływem bakterii mlekowych, które rozkładają cukry na kwas mlekowy, zahamowany zostaje proces gnicia. Oprócz kwasu mlekowego podczas kiszenia powstaje też niewielka ilość alkoholu i kwasu octowego (czasem producenci dodają kwas octowy, by ogórki były szybciej kwaśne), co poprawia smak i zapach kiszonek – czytamy na portalu Wyborcza.pl

- Na targu czy w sklepie warto przyjrzeć się kolorowi ogórków i wybierać te z jaśniejszą skórką. Bardzo ciemna skórka świadczy o przenawożeniu ogórków nawozami azotowymi. Mają one wtedy intensywnie zieloną barwę, wręcz nienaturalną. Najlepiej widać to po nowalijkach - tłumaczy Anna Słowik, która dobiera dostawców dla targu internetowego Rano Zebrano i wizytuje ich gospodarstwa.

Zdaniem specjalistów od żywienia, zaleca się zjadanie fermentowanych produktów mlecznych (kefir, jogurt) lub kiszonek trzy razy w tygodniu. Produkty te wspomagają prawidłową pracę naszej flory bakteryjnej, wypierają z jelit mikroby patogenne - hamują ich rozwój i namnażanie. Kiszonki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, usprawniają pracę jelit, uszczelniają błonę śluzową jelit (mogę też skutecznie walczyć z alergenami), co więcej, zapobiegają biegunkom, zaparciom oraz wzdęciom, a w czasie zimowych infekcji - wzmacniają odporność.

Ponadto, jedzenie kiszonych ogórków czy kapusty poprawia pewność siebie i pozwala ludziom odczuwać mniejszy lęk społeczny - dowodzą naukowcy. Chodzi oczywiście o dobroczynny wpływ bakterii mlekowych, naturalnego probiotyku, obecnego też m.in. w jogurtach – pisze portal.

Więcej: www.wyborcza.pl

 

comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH