Sezon ogórkowy w pełni, więc będzie o ogórkach

PO GODZINACH

Autor: wyborcza.pl/ rynekaptek.pl   05-08-2016, 14:15

Sezon ogórkowy w pełni, więc będzie o ogórkach Specjaliści od żywienia zalecają spożywanie ogórków kiszonych nawet trzy razy w tygodniu.

Jedzenie kiszonych ogórków wspomaga prawidłową pracę jelit, wzmacnia odporność, a także, co dowodzą naukowcy - poprawia pewność siebie i pozwala ludziom odczuwać mniejszy lęk społeczny - czytamy na portalu Wyborcza.pl

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego warto wiedzieć jak dużo cennych właściwości posiadają ogórki kiszone – zwłaszcza, gdy przechodzą odpowiedni proces kiszenia.

Pod wpływem bakterii mlekowych, które rozkładają cukry na kwas mlekowy, zahamowany zostaje proces gnicia. Oprócz kwasu mlekowego podczas kiszenia powstaje też niewielka ilość alkoholu i kwasu octowego (czasem producenci dodają kwas octowy, by ogórki były szybciej kwaśne), co poprawia smak i zapach kiszonek – czytamy na portalu Wyborcza.pl

- Na targu czy w sklepie warto przyjrzeć się kolorowi ogórków i wybierać te z jaśniejszą skórką. Bardzo ciemna skórka świadczy o przenawożeniu ogórków nawozami azotowymi. Mają one wtedy intensywnie zieloną barwę, wręcz nienaturalną. Najlepiej widać to po nowalijkach - tłumaczy Anna Słowik, która dobiera dostawców dla targu internetowego Rano Zebrano i wizytuje ich gospodarstwa.

Zdaniem specjalistów od żywienia, zaleca się zjadanie fermentowanych produktów mlecznych (kefir, jogurt) lub kiszonek trzy razy w tygodniu. Produkty te wspomagają prawidłową pracę naszej flory bakteryjnej, wypierają z jelit mikroby patogenne - hamują ich rozwój i namnażanie. Kiszonki pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, usprawniają pracę jelit, uszczelniają błonę śluzową jelit (mogę też skutecznie walczyć z alergenami), co więcej, zapobiegają biegunkom, zaparciom oraz wzdęciom, a w czasie zimowych infekcji - wzmacniają odporność.

Ponadto, jedzenie kiszonych ogórków czy kapusty poprawia pewność siebie i pozwala ludziom odczuwać mniejszy lęk społeczny - dowodzą naukowcy. Chodzi oczywiście o dobroczynny wpływ bakterii mlekowych, naturalnego probiotyku, obecnego też m.in. w jogurtach – pisze portal.

Więcej: www.wyborcza.pl

 

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

POLECAMY W PORTALACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.