Składniki wielokrotnie podgrzewanego oleju mogą wpływać na rozwój raka piersi

PO GODZINACH

Autor: PAP/rynekaptek.pl   26-03-2019, 14:24

Składniki wielokrotnie podgrzewanego oleju mogą wpływać na rozwój raka piersi Autorzy zwracają uwagę na możliwy wpływ diety na losy pacjentek z rakiem piersi (Fot. Archiwum)

Składniki wielokrotnie podgrzewanego oleju do smażenia mogą pobudzać zmiany genetyczne sprzyjające rozwojowi i przerzutom raka piersi - wynika z badań, o których informuje pismo "Cancer Prevention Research".

Naukowcy z University of Illinois at Urbana Champaign (Illinois, USA) przeprowadzili badania na myszach, które początkowo - przez tydzień - żywiono dietą niskotłuszczową. Następnie podzielono je na dwie grupy. Przez kolejne 16 tygodni pierwszej grupie podawano niepodgrzewany, świeży olej sojowy, podczas gdy druga dostawała olej wielokrotnie podgrzewany. Wybrano olej sojowy, ponieważ jest powszechnie stosowany w gastronomii do głębokiego smażenia.

Aby zasymulować zaawansowanego raka piersi, naukowcy wstrzyknęli w piszczel każdej z myszy komórki raka piersi linii komórkowej 4T1. To agresywny nowotwór, zdolny do spontanicznego tworzenia przerzutów, miedzy innymi do płuc, wątroby i węzłów chłonnych.

W dwadzieścia dni po wszczepieniu komórek nowotworowych pierwotne guzy na piszczelach powiększyły się ponad czterokrotnie bardziej u myszy karmionych zużytym olejem w porównaniu z grupą kontrolną. Liczba przerzutów w płucach była dwukrotnie większa w grupie spożywającej zużyty olej.

Obecne w przerzutach komórki nowotworowe były przy tym bardziej agresywne i inwazyjne, niż te, które wstrzyknięto zwierzętom. Miały na przykład znacznie więcej białka Ki-67, które ma związek z namnażaniem się komórek. W przypadku myszy otrzymujących świeży olej przerzuty nie były tak agresywne.

Jak przypominają badacze, wielokrotne podgrzewanie oleju prowadzi do rozpadu trójglicerydów, utleniania wolnych kwasów tłuszczowych, tworzenia dimerów i polimerów trójglicerydów, a także cyklicznych monomerów oraz uwalniania akroleiny, toksycznego związku o właściwościach rakotwórczych. Zużyty olej staje się coraz ciemniejszy, bardziej lepki, ma nieprzyjemny zapach i smak.

Autorzy zwracają uwagę na możliwy wpływ diety na losy pacjentek z rakiem piersi.

Podobał się artykuł? Podziel się!
comments powered by Disqus

BĄDŹ NA BIEŻĄCO Z FARMACJĄ!

Newsletter

Najważniejsze informacje portalu rynekaptek.pl prosto na Twój e-mail

Rynek Aptek: polub nas na Facebooku

Rynek Aptek: dołącz do nas na Google+

RSS - wiadomości na czytnikach i w aplikacjach mobilnych

OSTATNIO KOMENTOWANE

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.

POLECAMY W PORTALACH